Un miler de majors de 65 anys de Mollerussa consideren, en una enquesta, notable la seva qualitat de vida

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa
19.01.2019 - 10:20
Actualització: 19.01.2019 - 11:20

VilaWeb
VilaWeb

L’Ajuntament de Mollerussa ha constatat que les persones majors de 65 de la ciutat perceben que tenen una bona qualitat de vida i la puntuen amb un 7,2 de mitjana valorant així la qualitat i quantitat de serveis que la societat presta per ajudar-los en aquesta etapa de la vida.

Són dades que recull l’estudi de territori que s’ha dut a terme durant l’any passat en el marc del programa «No et quedis a casa», impulsat pel consistori per combatre l’aïllament, la solitud i la inactivitat en aquest sector de població, i que ha estat presentat públicament per l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, acompanyat del regidor de Benestar Social, Ciutadania i Infància, Josep Lavín; la coordinadora del projecte, Anna Carné, de Psica-Serveis de Psicologia, i Cristina Cos, l’Amiga de la Gent Gran.

Més d’un miler d’entrevistes

L’alcalde ha explicat que l’estudi de camp s’ha fet amb una mostra de 1.107 entrevistes, que suposen la meitat de les persones en aquesta franja d’edat a Mollerussa, segons dades de l’IDESCAT del 2017. Solsona ha dit que és tracta d’una mostra “real i potent que ens permet percebre diferents realitats en les què treballar” per la qual cosa el pressupost del 2019 ja preveu una partida de 30.000 euros per implementar diferents actuacions en aquest àmbit.

Inactivitat en més de la meitat

En aquest sentit, Solsona s’ha referit també al 56% de persones enquestades que diuen que no fa cap activitat física, cultural o social i ha afegit que les que ho fan tenen un alt grau de satisfacció. L’estudi reflexa que un 28% en fan a través del Casal Municipal per a la Gent Gran, un 10% a través de l’Espai Social i un 6% a l’Albada, tot i això destaca també un 25% que fan activitat però sense estar vinculats a cap entitat i refereixen que van a caminar, a cantar o a ballar. En aquest punt, la coordinadora del projecte ha indicat que s’ha constatat que aquesta falta d’activitat sovint està relacionada directament amb la percepció de solitud dels enquestats.

Carné ha explicat també que destaca que més del 50% dels enquestats viuen sols. Tot i amb això, moltes d’aquestes persones ho han escollit així per fomentar la seva autonomia mentre sigui possible, segons ha dit i ha afegit que el perfil més habitual en aquest sentit és el de dones amb fills o filles a prop.

A través de l’estudi també s’ha detectat que un 20% dels enquestats poden ser susceptibles de patir alguna situació de risc o vulnerabilitat mentre que un 44% no presenten cap indicador en aquest sentit. Les primeres són persones que han respost afirmativament a alguna de les preguntes formulades en un test específic on es valoraven aspectes com si necessita ajuda d’algú sovint, si la salut li impedeix sortir al carrer o valer-se per si mateix, si hi veu o hi sent amb dificultats o si ha estat ingressat en un hospital el darrer any, entre altres. En aquest sentit, Carné ha explicat que entre aquestes 227 persones només 19 consideren que tenen un baix nivell de suport de l’entorn social i familiar mentre que el 80% assegura que tenen un alt o mitjà nivell de suport. En aquest sentit, ha matisat que l’estudi també ha servit per diferenciar si la solitud és volguda o no i actuar en conseqüència a través de la xarxa de serveis fent l’acompanyament i el seguiment necessari.

Així mateix, l’estudi posa de manifest que més del 55% diu que viu en un habitatge adaptat i que només un 10% diuen que no tenen ascensor. Pel que fa a la situació econòmica més comú, la majoria dels enquestats compten amb una pensió anual d’entre 737 i 1.000 euros.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem