Troben una segona cria de tortuga d’estany a l’Estany d’Ivars i Vila-sana

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa/Fotografia: ACN
20.04.2018 - 10:45
Actualització: 20.04.2018 - 12:45

La troballa d’una cria de tortuga d’estany (Emys orbicularis) a l’Estany d’Ivars i Vila-sana ha constatat per segon any consecutiu la reproducció d’aquesta espècie, protegida i en alt risc d’extinció, des que es objecte d’un projecte de reintroducció a l’espai, segons informa l’ACN.

La troballa es va fer a tocar de l’Estany per part d’uns visitants i confirma que l’espècie s’està adaptant bé a l’espai natural. Els Agents Rurals del Pla d’Urgell van ser avisats posteriorment i van portar la petita tortuga al Centre de Fauna de Vallcalent per certificar l’espècie i verificar el seu estat de salut. Un cop examinada els mateixos agents van alliberar la tortuga al mateix lloc on va ser trobada. Al 2010 el Consorci de l’Estany, la Fundació Catalunya-La Pedrera, el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) i la Universitat de Lleida van impulsar aquest programa de reintroducció d’una espècie que estèà protegida i en alt risc d’extinció.

De les dues tortugues aquàtiques autòctones de Catalunya, la d’Estany és la que es veu més amenaçada, ja que s’estima que arreu del territori queden probablement menys d’un miler d’exemplars i concentrats en pocs nuclis com el Delta de l’Ebre, la Sèquia Major de Salou, el Baix Ter i els estanys de Banyoles i Sils.

Des que es va iniciar aquest projecte s’han alliberat una quarantena de tortugues d’estany joves i adultes, totes procedents del CRARC. Algunes d’elles han estat criades en captivitat i també seleccionades genèticament per tal d’assegurar-se que es tracta d’una varietat pròpia d’aquesta zona.

El projecte està finançat pel Consorci de l’estany d’Ivars i Vila-sana i per la Fundació Catalunya-La Pedrera, que treballa per la recuperació i la divulgació del patrimoni natural de Catalunya, i en els primers anys també va comptar amb la col·laboració de la Universitat de Lleida (UdL), que va fer radioseguiment per tal de comprovar l’adaptació de l’espècie. L’objectiu d’aquest programa de reintroducció és, en paraules del coordinador del Consorci, minimitzar la pressió del factor d’extinció sobre les tortugues d’estany a través de l’assoliment d’una població estable en un hàbitat considerat prioritari per a la seva conservació.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem