01.02.2021 - 07:25
|
Actualització: 01.02.2021 - 08:25
El Grup de Recerques de les Terres de Ponent (GRTP) ha fet públic que mossèn Joan Camps (Tarrega, 1944 – Solsona, 2021), un dels fundadors de l’entitat (i de la que n’era el president honorari), va morir el dia 14, a causa de la covid19, a la residència Pere Màrtir Colomer de la capital del Solsonès.
Segons ha explicat en un escrit el president del GRTP, Miquel Torres, «Mossèn Camps, nascut a Tàrrega, fill de la família que regentava la impremta Camps d’aquesta vila, va viure la seva joventut envoltat de llibres i es nodrí dels clàssics catalans. Home culte i d’intel·ligència viva, va esperonar les seves inquietuds culturals fins que Déu el va cridar.»
Per Torres «Mn. Joan Camps havia estat un activista cultural de primer orde, a les terres lleidatanes, d’ençà que va sortir del Seminari de Solsona i s’establí com a capellà en la diòcesi solsonina. Com a rector de Bellpuig, va col·laborar activament amb el jovent i els moviments intel·lectuals de la vila, com el Pregoner d’Urgell, i participà activament en l’organització del III Col·loqui d’Història del Monaquisme català, celebrat a Bellpuig, els dies 5-8 setembre de 1974.» I es que, segons el president del GRTP mossèn Camps «Com a català convençut, i com a catalanista que defensava el seu país, va ser amonestat pel franquisme, però ell sempre va defensar l’espurna independentista que duia dins seu.»
Aquestes inquietuds el van portar impulsar un grup de recerca format per un «grup d’estudiosos que ajudés a conèixer la nostra història i el país: Catalunya. Aquests joves afeccionats varen aconseguir crear el Grup de Recerques de les de Ponent la primavera de 1976» on la figura de mossèn Camps fou la de «l’impulsor, el guia i el president indiscutible d’aquest grup d’estudiosos. El seu tarannà aglutinador, la seva defensa del català i de la història del país varen fer d’ell el pal de paller que va inspirar les generacions que lluitaven per a la represa cultural a les terres lleidatanes, i va saber connectar les noves generacions de joves que, sense por i amb orgull, pregonaven llibertat i s’interessaven, alhora, per la història i l’arqueologia de les nostres terres.»
Durant una vintena d’anys va dirigir el Grup fins al canvi del mil·lenni on, per temes de salut, va ingressar a la residència del Seminari de Solsona i va deixar la direcció del Grup.
Un Grup de Recerques de les Terres de Ponent que no el va oblidar ni deixar de banda, nomenant-lo president d’Honor o encarregant-li presentacions de llibres. També va rebre, el 2016, el premi Athanàgia, que atorga el GRTP, i té una sèrie editorial dedicada, la col·lecció mossèn Joan Camps. Tot just d’aquesta col·lecció ha sortir, a la primavera, el número 7, dedicat a la història del mas d’en Colom, on mossèn Camps fa una presentació basada en les seves vivències de jove, a l’esmenat mas, situat prop de Tàrrega.