L’alcalde del Poal, Rafel Panadés, ha estat elegit president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell. El nou president comarcal ha dit que s’obre una «etapa de consens polític» ja que tot i tenir majoria absoluta JxCat amb 10 conseller comarcals, l’altre grup, ERC, en té 9. De fet, tot i la majoria, va caler una segona votació per elegir president comarcal.

La formació del nou Consell Comarcal va estar presidida per la Mesa d’Edat, amb el conseller més gran, Joan Reñé (alcalde de Fondarella pe JxCat) i el més jove, Bernat Ramon (regidor d’Ivars d’Urgell per Endavant-AM).

La paritat de forces es va visualitzar amb l’absència justificada d’un conseller de JxCat que va portar a un empat en la primera votació entre el vot afirmatiu de JxCat i l’abstenció d’ERC. Al no aconseguir-se la majoria absoluta en primera ronda es va haver de fer una segona votació, acordada a ma alçada, que amb el mateix resultat aquesta vegada va donar la presidència a Rafel Panadés.

En les intervencions, la portaveu de JxCat, Rosalia Carnicé, va dir que Panadés comptava amb el consens del grup i va dir que era un home de poble i comarca, «coneixedor de la casa».

Per la seva part, el portaveu d’ERC, Àlex Mases, va dir que l’abstenció del seu grup era un vot de confiança al nou president. I que s‘obria l’oportunitat de fer un altres tipus de governança, més equilibrada. També va considerar que el Consell havia de ser un «grup de pobles més que un grup de partits» i que esperava que «puguem consensuar un projecte de comarca».

En la seva intervenció, el nou president comarcal va recordar que feia 20 anys que estava en política (16 com alcalde) i que pensava obrir aquesta nova etapa «escoltant i dialogant». Va considerar que el Pla d’Urgell necessita el Consell Comarcal i que espera arribar a amplis acords per tirar endavant els projectes plantejats amb garanties d’èxit.

Panadés també va dir que espera reforçar la figura de l’alcalde al Consell d’Alcaldes i que tot plegar ajudi a que la veu de la gent del Pla d’Urgell es faci escoltar.