09.04.2017 - 09:11
|
Actualització: 09.04.2017 - 11:11
El Parc de l’Ermita d’Ivars d’Urgell ha estat l’espai per la presentació del llibre biogràfic ‘Maria Mercè Marçal. Una vida’, de Lluïsa Julià. L’acte, a tocar del monument dedicat a l’escriptora d’Ivars, ha estat presidit pel president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, qui ha estat acompanyat per l’autora del llibre; per l’alcaldessa d’Ivars d’Urgell, Montse Coma; pel poeta i assagista Jordi Pàmias; i per Magda Marçal, poeta i germana de la biografiada.
En acabar l’acte, que ha estat inclòs dins les celebracions del 75è aniversari de l’IEI, el cantautor Josep Tero ha ofert un concert amb els temes del seu novè àlbum discogràfic, ‘D’un mateix mar’, un treball basat en dotze poetes mediterrànies de tots els temps i entre les que hi figura Maria Mercè Marçal.
Treball rigorós, profund i minuciós
Reñé ha destacat que ja fa anys es va crear el Premi Maria Mercè Marçal, promogut pel Consell Comarcal del Pla d’Urgell i amb el suport de la Diputació, per tal de donar rellevància a la seva figura i “posar el nostre granet de sorra, com sempre, en la cultura del nostre territori”. Pel que fa al llibre, el president de la Diputació ha dit que “estem davant d’un treball rigorós, profund, minuciós que ajuda a conèixer, a entendre i estimar, més si cap, la figura de la Maria Mercè Marçal”.
L’obra, que és a les llibreries des del 22 de març i ha estat publicada per Galàxia Gutenberg, és fruit del treball de Lluïsa Julià, doctora en Filologia Secundària i catedràtica de Secundària, i que feia anys que estudiava la vida i l’obra de l’escriptora Maria Mercè Marçal (1952-1998). El resultat és una biografia ambiciosa, extensa i apassionant, a més de ser la primera al voltant de la figura de la poeta catalana.
Poesia, femenisme, política i país
En el volum, que s’acosta a les 600 pàgines, l’autora ha pretès “mostrar tota la dimensió humana de Marçal i la seva relació amb la poesia, el feminisme i la política, el país” d’una dona que se sentia pertànyer a la generació dels germans petits del Maig Francès”. Per aquest motiu, el llibre destaca aspectes com ara la seva vida d’acció, des de la militància en el Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN) fins a la creació de Nacionalistes d’Esquerra, espais en què sempre va fer propostes transformadores des d’uns ‘ulls de dona’.
Narrativa i traducció
A més de l’obra poètica, la biografia també aprofundeix en la narrativa de Maria Mercè Marçal i en la seva faceta com a traductora, així com la seva participació activa en la fundació de Llibres del Mall, una col·lecció de poesia, aviat editorial, que va dibuixar una pàgina imprescindible del panorama poètic català de l’últim terç del segle XX. Julià assegura que Marçal “va viure amb una gran intensitat, impregnada d’un alè d’utopia”, i que va concebre l’escriptura “com a mirall i seducció”.