01.10.2018 - 07:02
|
Actualització: 01.10.2018 - 09:02
La plaça que dóna entrada al vestíbul de L’Amistat de Mollerussa és, des de diumenge, la plaça de l’1 d’Octubre. Un acte d’homenatge als que han fet possible el referèndum d’independència de Catalunya ha servit per batejar la plaça amb una placa on també hi ha una frase de Pompeu Fabra, «Només tindrem el que nosaltres sapiguem guanyar».
L’acte institucional ha comptat amb la descoberta de la placa per part de l’alcalde de la ciutat, Marc Solsona; el portaveu del grup municipal d’ERC, Engelbert Montalà, i Àngel Tena, en representació de les entitats que han promogut el nomenament i que són ANC, Òmnium Cultural i els CDR de Mollerussa i el Pla d’Urgell.
Una república en un cos estatutari
L’acte de nomenament de la plaça de l’1 d’octubre, que ha estat conduït per Josep Miquel Varea, ha tingut com a eix principal l’homenatge a tothom que va fer possible el referèndum ja fos des de les institucions o entitats o bé des de l’anonimat. Així ho ha volgut fer palès en el seu parlament l’alcalde Marc Solsona, el qual ha recordat que a Mollerussa van poder votar aquell dia 4995 persones. “Estàvem molt determinats i si som capaços de mantenir aquest esperit ens en sortirem”, ha assegurat. “Només des de la convicció que el que fem està bé, podrem aconseguir-ho”, ha dit, per concloure que “som una república atrapada en un cos estatutari i hem de poder sortir-ne”.
En els parlaments també hi ha participat la regidora d’Ensenyament Mónica Segués, en representació del partit dels Demòcrates, conjuntament també amb el regidor Xavier Roure, en representació del PdeCat, els quals han tingut un record especial per als presos polítics i els que han hagut d’agafar la via de l’exili en aquest “dia especial que commemora una gran victòria”. Per la seva banda, Engelbert Montalà, portaveu del grup municipal d’ERC, ha insistit en la necessitat que “recordem, aprenem, expliquem i defensem tot el que vàrem fer per poder votar”. Així mateix, també ha assegurat que ara “ens pertoca defensar els resultats de les urnes” i ha tingut també un especial record per aquells que ara estan presos o a l’exili per fer possible el procés.
També s’ha adreçat al nombrós públic present, Àngel Tena en representació de les entitats promotores del nomenament el qual ha llegit un manifest en reivindicació de la voluntat popular de l’1 d’octubre i de la seva significació.
Músics per la Llibertat
L’acompanyament musical de l’acte ha anat a càrrec dels Músics per la Llibertat (vídeo), que cada dimecres des de en fa 37 es troben, acompanyats d’un públic fidel, per cantar a favor de la llibertat i la democràcia i per reivindicar l’alliberament dels presos polítics. Ells han estat els encarregats de posar el punt i final a l’acte institucional amb la interpretació de l’himne nacional de Catalunya, Els Segadors.
La tarda ha tingut una segona part amb un acte més lúdic, amb actuacions musicals, però també reivindicatiu amb la possibilitat de penjar fotos de l’1 d’Octubre o l’opció d’enviar cartes als presos polítics catalans.