Mollerussa, Capital de la Sardana 2016

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa
13.03.2016 - 20:11
Actualització: 13.03.2016 - 21:11

El Teatre L’Amistat de Mollerussa va acollir, dissabte al matí, l’acte inaugural de Mollerussa Capital de la Sardana 2016 on el monjo de Montserrat i fill de Mollerussa, pare Jordi-Agustí Piqué, va fer el pregó i es va estrenar la sardana «Mollerussa Capital de la Sardana 2016» del compositor Òscar Barqué.

L’acte fou presidit pel conseller de Cultura, Santi Vila, acompanyat de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, el coordinador de Capital de la Sardana, Víctor Sallés i el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado. També hi va intervenir l’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, que va fer el lliurament de la bandera de la capitalitat sardanista.

Pregó

El pare Piqué va destacar que la sardana és «una dansa que integra, no exclou, és paritària» i la va considerar un «exemple de col·laboració, on tothom fa la seva part, en bé dels altres». També va destacar que el lloc idoni de la sardana és «la plaça… un espai obert» on es fa una rotllana tancada que es trenca per integrar a més balladors i eixamplar-se tot posant-la com exemple del caràcter integrador de la societat catalana.

Piqué també va reivindicar l’ús de la llengua catalana perquè «parlem, preguem, pensem i somiem en català i després ens obrim a altres llengües».

I va tancar dient que «no hem de tenir por de nosaltres mateixos».

L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, va donar la benvinguda dient que li hauria agradat que Mollerussa fos la primera Capital de la Sardana del nou Estat català i va traslladar el seu desig a Figueres que ho serà l’any vinent. Va considerar que “la sardana simbolitza molt bé què és Catalunya pels valors intrínsecs que té” i que “la sardana també permet mirar-nos a la cara quan ballem i això diu molt de Catalunya i la seva gent”.

Per la seva part el conseller de Cultura, Santi Vila, va destacar que exercir de Capital de la Sardana “vol dir ser conscient de la fortuna que és tenir la sardana com a cultura” alhora que va indicar que “sardana és civisme, cultura i país”. També va felicitar Mollerussa com a primera Capital de la Sardana de les comarques de Ponent i a les Capital de la Sardana precedents.

Joan Reñé va reivindicar el simbolisme de la sardana i va celebrar la proclamació de la capital del Pla d’Urgell com a capital de la Sardana 2016 en un moment transcendent per al futur de Catalunya. ‘Per a les nacions que no són estats, el simbolisme, com el de la dansa, és imprescindible per continuar mantenint viu l’esperit d’aquest país, que es reivindica Estat, i que esperem aconseguir-ho’.

Joaquim Rucabado va anomenar la sardana com «universal, on hi cap tothom» mentre que Víctor Sallés va llegir la proclamació de Mollerussa com a Capital de la Sardana i va anunciar els guardonats amb els Premis Capital de la Sardana 2016, que es lliuraran al novembre a la mateixa Amistat i entre els que hi ha el fotògraf vilanovenc Marc Rovira «pels treballs fotogràfics de temàtica sardanista publicats de forma continuada en diversos mitjans de comunicació i a les xarxes socials.»

Sardana

L’acte va comptar amb l’actuació musical de la Cobla Jove-Mollerussa 2016, creada expressament amb 11 joves músics del territori. També van actuar a la plaça de l’Ajuntament on es va fer una ballada i es va descobrir una placa commemorativa.

Altres actes

Per la tarda es va inaugurar l’exposició «70 anys de sardanes. 70 anys de l’Agrupació Sardanista de Mollerussa», al Centre Cultural i, de nou a L’Amistat, es va poder veure «Aigua» , una creació vídeomusical de la cobla Jovenívola d’Agramunt.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem