Marc Rovira, premi de Mitjans Audiovisuals de la Capital de la Sardana 2016

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa/Fotografia: Miquel Bresolí
26.11.2016 - 11:27
Actualització: 26.11.2016 - 12:27

El vilanoví Marc Rovira ha estat guardonat amb un Premi Capital de la Sardana 2016, en la categoria de Mitjans Audiovisuals. De Rovira s’han destacat els seus treballs fotogràfics de temàtica sardanista publicats de forma continuada en diversos mitjans de comunicació i a les xarxes socials.

Els guardonats al Premis Capital de la Sardana 2016
Els guardonats al Premis Capital de la Sardana 2016

El guardó l’ha rebut en un acte celebrat al Teatre L’Amistat de Mollerussa, dins de la programació de la capital del Pla d’Urgell com a Capital de la Sardana 2016. Els Premis Capital de la Sardana suposen un reconeixement per a persones, entitats i institucions que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional. Consten de 2 tipus de guardons: les Medalles al Mèrit i els Premis Capital de la Sardana.

Medalles

Així, enguany, la Medalla al Mèrit Sardanista és per a Ramon Duran Candaler, per ser cofundador de l’aplec de la sardana de la Bisbal d’Empordà i per la feina realitzada per portar-lo a cap, per haver estat l’impulsor de l’Escola Municipal de Música i Cobla Conrad Saló, per haver estat tresorer i president de l’Agrupació d’Aplecs de les Comarques Gironines i per la seva activitat des del 1985 com a president d’Amics de la Sardana de la Bisbal i Comarca.

La Medalla al Mèrit Musical recau en Bernat Castillejo Garnés per la seva tasca com a intèrpret de flabiol i flauta, com a director de les cobles Sabadell i Mediterrània i la Banda de Sabadell, per la seva activitat docent tant al nostre país com a l’estranger, i pels arranjaments per a cobla del repertori de música clàssica.

La Medalla al Mèrit de la Dansa Catalana s’atorga a Joan Antoni Ucher Soto per ser cofundador de l’Esbart Comtal, i més endavant del cos de ball de bastons, que esdevindria Bastoners de Barcelona, dels quals n’ostenta la direcció des de la seva creació fins ara i pel seu arxiu de dansa folklòrica catalana, que compta amb balls antics recuperats com ara el ‘Ball del ram i el ventall’ o una versió del ‘Serrallonga’.

Premis

Pel que fa a la categoria de Premis, els guardonats són, a la categoria a la Dedicació, Dolors Agustí Raduà per haver organitzat durant molts anys l’aplec de Riba-roja d’Ebre i el d’Ascó, per la seva activitat en la difusió de la nostra dansa nacional per les terres de l’Ebre amb cursets i ballades, aconseguint amb això que la sardana sigui estimada com a símbol d’unió del nostre país.

A la categoria a la Continuïtat, els Amics de la Sardana de Tàrrega, pels seus 75 anys; el Grup de Dansa Vilanova i la Geltrú, pels seus 75 anys; el concurs de Manlleu, pels seus 75 anys; l’Aplec de Lleida, pels seus 50 anys; l’Aplec del Baix Camp, pels seus 50 anys i la cobla la Principal de Tarragona, pels seus 50 anys.

A la categoria a Mitjans Audiovisuals, a més de Marc Rovira, també han rebut premi la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona per la publicació del doble CD de sardanes d’Enric Morera ‘La dansa dels modernistes’, amb la cessió d’enregistraments històrics del Museu de la Música de Barcelona. Es premia igualment Albert Martín i Estrada per la creació i manteniment del web de la  Federació Sardanista de les comarques de Lleida www.sardalleida.org i La Zona-Tele 5 Cinema per incloure la sardana com un fet normal a la pel·lícula ‘8 apellidos catalanes’.

A la categoria a la Promoció i Difusió es guardona la cobla Marinada i adep.cat per la interpretació i difusió de l’obra d’Apel·les Mestres i Enric Morera ‘La viola d’or’, obra clau del Teatre Líric Català per a cobla, cor, solistes i cos de ball, estrenada a La Garriga l’any 1914. També el Grup Trias per la nova imatge de les seves capses de galetes amb la representació de la cultura tradicional i popular amb la imatge destacada d’una colla de sardanes. Un altre premiat és Òmnium Gironès pel cicle de xerrades sobre la sardana ‘4 mirades sobre la dansa més bella’ celebrades a Girona. Finalment rep el guardó igualment l’Associació de Veïns Peramàs-Esmandies de Mataró per les conferències i debats ‘Parlem de sardanes’ que organitzen cada 3 mesos des de fa més de 3 anys.

En el mateix acte també s’ha presentat la programació de Figueres 2017 i la proclamació de Montblanc 2018, com a propers Capitals de la Sardana.

A l’esdeveniment hi ha assistit l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona; el director general de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig; l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip; el regidor de Cultura Popular de l’Ajuntament de Figueres, Quim Felip; el coordinador de Capital de la Sardana, Víctor Sallés; el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado; la presidenta de l’Agrupació Sardanista Mollerussa, Mercè París, i la presidenta del Foment de la Sardana Figueres, Montserrat Mauné, entre d’altres autoritats municipals i personalitats del món de la sardana i la dansa catalana.

La celebració també ha permès gaudir d’un concert del nou projecte musical de Jordi Molina, ‘Matèria del temps’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem