21.10.2016 - 07:31
|
Actualització: 21.10.2016 - 09:31
La XXI Jornada Fructícola que l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha presentat, a les seves instal·lacions de Mollerussa, noves varietats de fruita més resistents a les plagues així com de més gustoses.
El tècnic de l’IRTA, Ignasi Iglesias ha explicat que les dos principals novetats que s’han presentat a la XXI Jornada Fructícola són la incorporació de la resistència a les plagues en pomes. L’altra és l’alta qualitat gustativa que s’ha aconseguit dels fruits amb noves textures més ”sucoses, crocants i aromàtiques” que les fan més ”fàcils de menjar”. Iglesias ha assegurat que aquestes noves varietats basades amb patrons dels EUA es vénen allà a 7 dollars el quilo, quan les comunes es vénen 3 vegades més barates.
Hibridació natural
Tot plegat, ha dit Iglesias, sense estar ”manipulades genèticament”, ja que són una ”hibridació natural” que els aporta la resistència d’un ”pare” que suporta bé malalties com el motejat o fins i tot el foc bacterià, que de comú, ataca la planta, assecant el brot i no mata l’arbre. Aquesta tolerància és ”fantàstica”, ha remarcat Iglesias, perquè si una explotació pateix un atac de foc bacterià, aquesta varietat ”ni se n’adona”.
Iglesias però, ha remarcat que aquestes varietats no seran ”a l’abast” de tots els agricultors que en vulguin plantar ja que s’han limitat a ”grups de producció” que ja les han començat a cultivar i comercialitzar sota la seva marca i de fet aquest hivern ja es començaran a trobar al mercat.
Menys consum
Segons Iglesias el consum al país ha baixat amb tot tipus de fruita. Bàsicament ho ha relacionat al fet que tot i la important innovació en varietats, l’avançament de la collita uns 10 o 12 dies perquè els fruits visualment ja es veuen madurs tot i no estar-ne, fa que quan arribin al mercat i els consumidors els compren, s’adonin que no tenen el gust que haurien de tenir i per tant deixen d’adquirir-los. A l’Estat el consum de per exemple préssec se situa en 3,2 quilos per habitant i any, mentre que a Itàlia és de 18 quilos i a Grècia 22.
1.500 persones a la XXI Jornada Fructícola
La Jornada Fructícola, que s’ha desenvolupant dimecres en català i dijous en castellà, ha comptat amb una previsió d’assistència d’unes 1.500 persones durant els dos dies. A banda de les conferències i l’exposició varietal (110 de les 240 amb què s’està treballant) que tenen lloc en un envelat, la jornada també disposa amb un recinte expositiu que compta amb la participació d’unes 90 firmes que presenten les seves novetats relacionades amb el món de l’agricultura i el cultiu de fruita dolça.