Linyola museïtza l’espai del Pessebre Vivent i l’obre com a mostra d’oficis antics amb visites guiades

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa/Fotografia: Miquel Bresolí
31.12.2018 - 10:10
Actualització: 31.12.2018 - 11:10

VilaWeb
VilaWeb

Durant la presentació del Pessebre Vivent de Linyola i el mural que commemora els 20 anys de la seva existència, l’alcalde Àlex Mases va destacar la ingent quantitat de material (des de claus i vencills a herbes aromàtiques o fruita) que conformen l’escenari del pessebre així com la mostra d’oficis que també forma part del mateix i que moltes vegades passa desapercebut. Ara, i fins dissabte, es podran descobrir els detalls que amaga el Pessebre Vivent de Linyola amb visites guiades.

Segons ha explicat l’alcalde Mases la iniciativa surt a partir de la demanda de persones que ho havia demanat i es una bona manera de veure com era el sistema de vida dels nostres avantpassats. La visita guiada es mirarà de completar amb una altra visita a l’Escorxador, on hi ha les plantilles i fotografies del procés de creació del mural commemoratiu d’Ana Pulido, tot i encara no està confirmat si es podrà fer tots els dies.

Funció rècord

Per altra banda, Àlex Mases ha destacat la gran afluència de públic en la funció diürna del diumenge, 30, al matí, on es van presentar unes 500 persones i va obligar a fer un segon passi. També ha ressaltat la presència de públic que ve de lluny com la Catalunya central, Conca de Barberà o «de Mataró cap a dalt».

Abans de la industrialització

Així el Pessebre Vivent de Linyola oferirà visites guiades pel seu escenari per mostrar com era la convivència abans de la industrialització. La intenció és que l’espectador pugui entendre a través dels decorats i sense els figurants com era el seu sistema de vida, conèixer els oficis antics, les eines amb que es realitzaven i els secrets de les plantes medicinals de l’època.

Mases ha destacat que “l’escenari del Pessebre Vivent serà com un museu a l’aire lliure on els visitants podran entendre com vivia la gent en aquella època. Veuran quines eren les seves professions, coneixeran els més de 10.000 objectes que el Pessebre de Linyola ha anat recopilant durant tots aquests anys de representacions. Descobriran les plantes medicinals que utilitzaven en aquella època i els seus secrets curatius, veuran els animals i en definitiva, entendran una mica més com convivien els nostres avantpassats”.

Visites guiades

Les visites guiades tindran lloc els dies 31 de desembre i 2, 3, 4, 5 de gener i els grups seran com a màxim de 20 persones. Segons Mases, les visites duraran en hora o hora i mitja (les visites a les funcions acostumen a durar uns 25 minuts) i “d’aquesta manera, el Pessebre de Linyola no tindrà sol la funció recreativa tradicional d’aquesta època, sinó que passarà a convertir-se en museu, oferint també una funció pedagògica que ajudarà als visitants a entendre una mica millor la nostra història”.

Les visites guiades seran en horari de tarda a partir de les quatre de la tarda i el preu de l’entrada de 5 euros per persona. L’entrada s’ha de reservar per telèfon trucant al 609 93 06 63.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any