Linyola, al capdavant de la Cabanera, la recuperació del camí ramader que uneix el Pirineu amb la plana d’Urgell

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa
14.02.2020 - 08:17
Actualització: 14.02.2020 - 09:17

VilaWeb
VilaWeb
Un moment de la intervenció d'Àlex Mases
Foto de grup dels assistents a la reunió de la Cabanera

Aquest setmana s’han reunit a la casa de la vila d’Àger alcaldes i representants de les diferents administracions, consells comarcals, Generalitat, Diputació i d’altres entitats, per posar fil a l’agulla a la recuperació de la Cabanera, el camí ramader que uneix el Pirineu Occidental amb la plana d’Urgell (de Taüll a Linyola).

Amb aquesta iniciativa, és vol posar en valor la cultura tradicional transhumant de la ramaderia extensiva, alhora que es potencien els recursos naturals del territori, la biodiversitat i el paisatge i l’oferta turística i rural dels municipis del territori.

Àlex Mases, alcalde de Linyola, Ajuntament impulsor d’aquesta iniciativa, ha explicat que la Cabanera és l’única ruta existent avui per avui que uneix Pirineu i plana i que implica a més de 20 municipis de la demarcació de Lleida. “Es tracta de reconèixer aquesta ruta mil·lenària com a eix vertebrador d’un nou model de creixement intel·ligent i sostenible, que potencia els recursos dels quals ja disposem i que pren com a element dinamitzador el ric patrimoni natural, material i immaterial que envolta aquesta ruta”

Unir 20 municipis

En aquest sentit, Mases ha considerat que treballant conjuntament i de forma col·laborativa les diferents administracions locals i municipis que formen part d’aquest trajecte, es potencia la unitat del territori, es posa en valor les singularitats dels municipis de muntanya, és millora el paisatge i la neteja de boscos i a la vegada serveix com a eina per revertir el despoblament de les zones rurals. “La trobada d’avui és per traslladar el projecte als més de 20 municipis pels quals té incidència la Cabanera i valorar si entre tots, sumant les administracions, estem disposats a emprendre mesures conjuntes encaminades a garantir a les generacions actuals i futures dels nostres municipis un entorn econòmic, social i ambiental estable i un territori més sostenible, atractiu i habitable”.

A la presentació també hi va participar el departament de Joventut de la Generalitat, que juntament amb l’entitat Qualia, han proposat als diferents alcaldes la possibilitat d’utilitzar els Camps de Treball de joves voluntaris a l’estiu per ajudar millorar el paisatge dels municipis.

La propera trobada, encara per concretar, serà a Castelló de Farfanya. L’alcaldessa d’Àger, Mireia Burgués, ha traslladat el ‘pal de pastor’ a l’alcalde Omar Noumri com a símbol per liderar aquesta propera reunió.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any