14.07.2016 - 06:50
|
Actualització: 14.07.2016 - 08:50
Els participants en la Setmana Natural de l’Estany d’Ivars i Vila-sana han estat els encarregats d’alliberar 5 exemplars de tortuga d’estany en l’espai natural més emblemàtic del Pla d’Urgell.
La introducció s’hafet directament a l’Estany després de veure que les tortugues s’hi aclimaten i hi prosperen bé. Abans es feia l’alliberament en una bassa d’aclimatació.
Ho ha explicat el director tècnic del CRARC, Quim Soler, acompanyat del president del Consorci de l’Estany, Josep M. Huguet, el director tècnic de l’Estany, Toni Costa. l’alcaldessa d’Ivars, Montse Coma, i l’alcalde de Vila-sana, Joan Sangrà.
Soler ha explicat que fent-ho directament es guanya temps recordant però, que amb el sistema actual, s’estarà «uns 20 o 25 anys» en veure una colònia estable. Les tortugues alliberades tenen 3 o 4 anys i no seran fèrtils fins als 10. De fet s’ha pogut veure algun intent de posta d’ous (les primeres es van introduir al 2010) però encara no en tenen constància de naixements. A hores d’ara hi ha una trentena de tortugues i s’ha d’arribar a «300 o 400 tortugues» perquè la presència sigui visible. Al mateix temps Soler ha recordat que el cicle de vida de les tortugues és més llarg que l’humà i, en certa manera i des del nostre punt de vista, més lent pel que és «qüestió de paciència».
El projecte d’aquest any, amb un cost de 580 euros que assumeixen el Consorci de l’Estany i la Fundació Catalunya – La Pedrera, té dues parts. La primera, l’alliberament de les tortugues procedents del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRAC) i seleccionades genèticament. La segona és la instal·lació de diferents trampes per capturar tortugues no autòctones, com ara les de Florida, encara que pràcticament no se’n detecten exemplars. En el projecte de reintroducció també hi participa la Universitat de Lleida.