L’Estany d’Ivars i Vila-sana arribarà al seu màxim buidatge a mitja setmana

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa/Foto: Diputació de Lleida
24.11.2020 - 09:14
Actualització: 24.11.2020 - 10:14

Una visita institucional de representants del Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana per veure les tasques de buidatge, que s’hi estan fent des de l’1 d’octubre en el marc del projecte de restauració ecològica de l’Estany, ha servit per anunciar que s’arribarà al nivell desitjat a mitja setmana.

La visita del dilluns al matí l’ha encapçalat el president del Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana i president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat del president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell i president executiu del Consorci de l’Estany, Rafael Panadés, de l’alcalde de Vila-sana, Joan Sangrà, de l’alcalde d’Ivars d’Urgell, Joan Carles Sànchez, de la directora dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat a Lleida, Dolors Tella, del gerent del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Carles Esquerda; dels diputats Mercè Carulla, Carles Gibert i Ramon Cónsola, així com el biòleg de la Universitat de Lleida (UdL), Antoni Palau, que ha ofert les explicacions sobre el desenvolupament del projecte.

Talarn ha destacat que la visita d’avui ha servit per veure, “en primer lloc, com ha anat el procés de buidatge i en quina situació està ara mateix l’Estany, i, després, també per poder comprovar un seguit de punts que vam aprovar al darrer consell general del Consorci, com són l’espai gastronòmic i els espais lúdics a l’entorn de l’Estany”. Tot plegat ha d’ajudar, segons el president de la Diputació de Lleida, a “acabar de configurar aquest espai turístic i ambiental importantíssim que tenim a les terres de Ponent i també a millorar la situació mediambiental de l’Estany”, tot compaginant les seves dues funcions, com a pol turístic i com a patrimoni natural.

Els detalls tècnics sobre el buidatge els ha ofert Antoni Palau, biòleg de la UdL, que ha avançat que l’operació acabarà aquesta setmana. “Avui per avui encara no tenim dades analítiques, però les tindrem aquesta setmana”, ha dit, i a partir d’una reunió del comitè d’experts, “decidirem el calendari dels propers mesos. Tot fa pensar que ara hi ha un 20% de superfície emergida i voldríem arribar a un 30%; ara el nivell de l’aigua està baixant a una mitjana d’uns 8 centímetres al dia, i això vol dir que, en 2-3 dies aproximadament ja arribarem al 30%, i en aquell moment aturaríem ja el que és el buidatge”, ha precisat.

Palau ha detallat que s’ha anat fent un seguiment de la qualitat de l’aigua, i també dels sediments, que és “un dels aspectes més importants” i, tot i que no disposen encara de dades analítiques, “l’aspecte visual s’ajusta perfectament a allò que volíem aconseguir”.

Per tant, ha insistit Palau, en principi tot va segons el previst, i “aquesta setmana decidirem si aturem el buidatge, que amb tota probabilitat serà que sí; probablement mantindríem l’Estany amb aquest 30% aproximat de superfície emergida fins ben bé mitjan gener-principis de febrer, i a partir d’aquest moment començaríem a recuperar la cota de l’Estany” mitjançant un reompliment que es farà derivant la dotació d’aigua de reg del Canal d’Urgell cap a l’Estany, i que no s’ha marcat cotes, sinó que “arribarem fins on puguem”.

Pel que fa a les espècies invasores que han pogut trobar fins ara, Antoni Palau ha explicat que han comprovat que “hi ha el cranc americà, que ja ho sabíem, però per sort no s’ha trobat ni cloïssa asiàtica ni muscle zebrat”. El biòleg ha remarcat que erradicar aquestes espècies és impossible, i que el que fan és “retirar tots els exemplars que es veuen”, però és “una feina inabastable, perquè s’hauria d’assecar tot l’Estany”.

Quant al volum d’aigua desembassada, Palau ha dit que ara per ara no es pot quantificar, però que s’estan duent a termes vols amb un dron per aconseguir uns aixecaments topogràfics que els serviran per determinar-ho amb precisió. “Ara no tenim una estimació de l’aigua que pot quedar; probablement deu quedar al voltant d’un terç del volum inicial, que era uns 2,5 hectòmetres cúbics, però és una estimació”.

També s’ha referit a la reconcentració de fauna i d’espècies que s’està produint arran de l’operació de buidatge, ja que hi ha més densitat i l’Estany esdevé un pol d’atracció com a recurs alimentari. En qualsevol cas, Palau ha dit que l’objectiu fonamental de l’operació de buidatge, que era renovar i millorar la qualitat de l’aigua, s’està aconseguint.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem