Les Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell, al Poal, comptaran amb una quinzena de presentacions

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa
18.10.2018 - 08:09
Actualització: 18.10.2018 - 10:09

Les IX Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell, al Poal, portaran el dissabte, 20, una quinzena d’investigacions de 9 temàtiques diferents i presentades per una vintena de investigadors. Enguany destaca la participació de Pere Solà o la presentació d’estudis sobre musicologia, ambientals i de la salut.

Ho han explicat el portaveu del Centre De Recerques del Pla d’Urgell Mascançà, Josep M. Cabau, i l’alcalde del Poal, Rafel Panadès, com a representants de les entitats organitzadores de les Jornades.

Cabau ha recordat que les Jornades segueixen la itinerància fixada des de les primeres, el 2009 a Golmés, tot afirmant que han arribat a la seva majoria d’edat, plenament consolidades i amb un ressò important. El portaveu de Mascançà assenyala que s’han convertit en un referent en l’àmbit científic comarcal, cosa que ha obligat a limitar el número de comunicacions per l’allau que estan tenint els darrers anys amb la participació de catedràtics, professors i doctors universitaris, estudiants i erudits locals.

A les novenes jornades s’exposaran quinze recerques sobre la comarca del Pla d’Urgell que van des de la musicologia, a la filologia, passant per la zoologia, la pedagogia, la salut, la sociologia, la gestió, la història i l’antropologia si hi sumem la ponència inaugural a càrrec del professor de la Universitat de Barcelona Ferran Estrada. Probablement són les jornades amb una varietat temàtica més gran de les nou edicions anteriors.

Per la seva banda, Rafel Panadés es mostra molt satisfet amb l’organització de les Jornades perquè acostarà la ciència a pobles tant petits com el Poal.

Pere Solà, la musicologia, els estudis ambientals i la salut.

Aquest any cal destacar la presència del catedràtic d’història de l’educació de la Universitat Autònoma de Barcelona, Pere Solà Gussinyer amb una investigació sobre l’associacionisme al Pla d’Urgell des de finals del segle XIX fins al segle XXI. També ressalten les dues comunicacions dels doctors en musicologia Josep M. Salisi i Eduard Masdéu. El primer presenta un estudi sobre l’orgue de Torregrossa, obra del segle XVII. I el segon, un estudis sobre l’ensenyament de la dansa a les escoles de música al Pla d’Urgell. I especialment interessants resulten els estudis relacionats amb el medi ambient que en aquest cas són tres. L’estudi sobre peixos de la comarca dels biòlegs Rafel Rocaspana i Roger Guillem, l’estudi del també biòleg Joan Estrada sobre els ortòpters (llagostes) del Pla d’Urgell. I un sobre gestió ambiental, de l’ambientòleg Toni Costa sobre la gestió de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, qui fa balanç dels darrers quinze anys de gestió a l’Estany i propostes de futur. Aquest any posem de relleu l’aportació en el camp de la salut amb la comunicació de M. Sofia Revuelta sobre el sistema de salut comarcal.

A banda, hi trobarem les comunicacions d’història com les de Montse Baiges, Daniel Altisent, Esteve Mestre, Felip Gallart i Vicent Lladonosa, les d’art de Joan Yeguas o filologia de Josep Camps i Francesc Foguet, pedagogia amb Ton Solé i la novetat ve de la sociologia amb una anàlisi sobre el voluntariat a la ciutat de Mollerussa amb Laura Sarri i Teresa Carnicé. El padrí de la jornada serà Ferran Estrada que inaugurarà les jornades amb una ponència sobre el matrimoni al Pla d’Urgell.

A les nou del matí està previst l’inici amb la presència de les autoritats locals i comarcals, Rafel Panadés, alcalde del Poal, i Joan Trull, president del Consell Comarcal, i Joan Yeguas, president del Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà. La jornada es realitzarà al Casal, és oberta a tothom i es podrà escoltar cada quinze minuts una investigació nova.

Retransmissió en directe de les Jornades.

Un any mes, les jornades es retransmetran en directe a través de la xarxa, pel canal de Mascançà a Youtube. Així que també es podrà seguir des de casa tots aquells i aquelles que no hi puguin assistir.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem