19.03.2019 - 07:48
|
Actualització: 19.03.2019 - 08:48
L’Aplec de Joves del Camp s’ha reunit de per quarta vegada a Mollerussa, dins del marc de la 147a Fira de Sant Josep, amb voluntat de convertir-se en un referent dels temes d’interès per a la joventut agrària i el món rural. La jornada, que ha servit per reivindicar el valor de la feina del món agrari, ha aplegat uns 250 participants, i ha comptat amb la participació de la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, encarregada de clausurar la sessió. Jordà ha apel·lat a la necessitat que “tots plegats fem una revolució”, una acció que, a parer seu, “han de capitanejar els joves, de la mà de l’administració”.
En la seva intervenció, Jordà també ha explicat que, entre els anys 2015 i 2018, un total de 2.011 joves s’han incorporat al sector agrari, la qual cosa suposa un increment del 60% en relació als períodes anteriors. En aquest sentit, la consellera també ha posat en valor les polítiques “valentes” que, des del departament, s’estan duent a terme per donar suport als joves i garantir el relleu generacional. “No hi ha alimentació sense espais agraris que bateguin, i aquests espais no són possibles si no hi ha relleu i joves que els facin bategar”, ha assegurat Jordà.
El paper de la dona com a “clau i estratègic” en el sector agrari
La consellera, que serà l’encarregada de cloure dimarts la 147a Fira de Sant Josep de Mollerussa, també ha aprofitat la seva visita a la quarta edició de l’Aplec de Joves del Camp per reivindicar el paper de la dona que, segons ha detallat, “és clau i estratègic en el sector agrari”.
Per la seva banda, l’alcalde de Mollerussa i president de l’ens firal, Marc Solsona, ha posat en relleu, a partir d’un conte, l’esforç i el treball dels joves que, segons ha dit, “forma part d’una estratègia de país en la qual, cadascú, amb les seves capacitats i habilitats, pot contribuir a fer quelcom molt més gran”.
Solsona ha finalitzat la seva intervenció encoratjant els joves assistents a ser ambiciosos, i ha destacat la vocació dels agricultors novells de “fer allò que desitgeu”, ja que, aquesta llibertat, segons ha explicat “us farà imprescindibles, però, sobretot, us farà imparables”.
Valoració social de l’activitat
Així mateix, el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del DARP, Carmel Mòdol, ha posat en valor aquesta edició del certamen, a parer seu, la “més significativa”, en la mesura que planteja “el repte de la valoració social de l’activitat ramadera, pagesa i forestal”. Així, ha reivindicat el paper dels joves, que “haureu d’agafar consciència i, amb dignitat i orgull, fer un pas per dedicar-vos a l’activitat més digna a la que es pot dedicar l’ésser humà”.
Mòdol també ha parlat de la posada en marxa del Consell Català de l’Alimentació, un organisme adscrit al DARP, que es presentarà el pròxim mes de juny per “posar en valor l’alimentació i els que la fan”. Aquest òrgan, que segons ha explicat, abordarà els reptes del sector agroalimentari català, estarà fonamentat en el debat i comptarà amb la participació de tots els agents implicats en el sector.
La sessió tècnica ha comptat, com en l’edició anterior, amb un format molt participatiu, a partir del debat entre el jovent interessat a poder dir la seva respecte de les inquietuds i preocupacions que els porta la feina diària. És per aquesta raó que la jornada ha estat destinada, fonamentalment, a les persones joves que s’han incorporat al món agrari recentment, així com a l’alumnat dels cicles formatius de totes les escoles agràries i instituts que fan formació agrària.
L’Aplec de Joves del Camp, que s’ha celebrat al Teatre de l’Amistat, ha estat organitzat per part del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, el Campus Empresarial Agrari, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i Unió de Pagesos. Així mateix, ha comptat amb la col·laboració de Fira de Mollerussa i Ruralcat.
El IV Aplec de Joves del Camp també ha comptat amb la presència de l’escriptor i coach Santi Lòpez qui ha parlat sobre allò que es pot fer per tal de reivindicar el valor de la feina del món agrari, un dels temes que va despertar major interès en l’edició de l’any passat. Lòpez ha parlat de “la qualitat, els resultats i les persones” com les claus per tirar endavant qualsevol projecte empresarial, i ha animat els joves a innovar “amb sentit”, ser coherents en el desenvolupament de la professió i tenir en compte el temps necessari per portar a terme els seus projectes.
La necessitat de combatre els tòpics del sector, entre les conclusions de les taules de debat
La seva intervenció ha donat pas a les taules temàtiques, en què els joves assistents han pogut formar part d’un debat participatiu en què s’han tractat, entre altres coses, l’ètica i els valors de la professió, la col·laboració entre joves del sector, i la manera com els pagesos són vistos per part de les persones alienes a l’agricultura.
Les conclusions d’aquestes taules, que s’han donat a conèixer al final de la jornada, han posat de manifest la necessitat de combatre els tòpics del sector, que, a parer dels joves, “té una imatge totalment bucòlica”. En les conclusions, també s’ha posat en relleu que l’agricultura i la ramaderia són “feines totalment vocacionals”, i s’ha fet referència a la necessitat d’apropar el pagès al client final, a partir de la cooperació entre productors, i amb el mínim nombre d’intermediaris possibles.