01.06.2017 - 06:59
|
Actualització: 01.06.2017 - 08:59
Fondarella retrocedirà en el temps un any més, i ja en van dotze, per recuperar els oficis antics i artesans, alguns habituals arreu, altre més característics de la vila, en una jornada festiva que tindrà lloc el diumenge, 4. Enguany la XII Mostra d’Oficis i Artesania de Fondarella reunirà una setantena de parades.
Els visitants podran comprovar de primera mà com eren alguns dels oficis més representatius de l’entorn rural com el cabassaire, la teixidora, el forjador de ferro, el bufador de vidre, la joiera artesana, l’artesà d’instruments, el canyissaire, el terrissaire, l’espardenyer, l’esclopaire, el toneler, el picapedrer, el falconer o el matalasser, que torna com a novetat a la Mostra.
Recupera la memòria rural
L’acte de presentació ha anat a càrrec del president de la Diputació de Lleida i alcalde de Fondarella, Joan Reñé, acompanyat dels regidors del consistori.
Reñé ha explicat que la voluntat és la de “recuperar i posar en valor aquests oficis antics perquè es puguin conèixer i que els més joves puguin reconèixer allò que no fa tants anys va formar part de la manera de viure de les persones del poble”.
Implicació local
Per altra banda, Joan Reñé ha destacat la gran implicació dels veïns i les diverses entitats del municipi en l’organització de la Mostra. L’Associació de Gent Gran, l’AMPA Minyons d’Urgell i l’Associació de Dones es bolquen amb diferents activitats paral·leles que inclouen la demostració de l’elaboració d’orelletes o caliquenyes (productes eminentment locals) i la tècnica per embalar alfals utilitzant una premsa manual. Els mateixos veïns també elaboren durant l’any ratafia, sabons artesanals, llonganissa de tupina i orelletes, que vendran aquest dia.
Activitats
El certamen comptarà amb una setantena de parades en total, amb unes quaranta parades de venta directa de productes de proximitat i una trentena d’oficis antics.
La Mostra d’Oficis i Artesania de Fondarella ofereix una àmplia varietat d’activitats culturals, gastronòmiques i de lleure, així com diferents tallers per treballar la terrissa o la fusta, elaborar penjolls i fomentar el reciclatge.
Aquest certamen, organitzat per l’Ajuntament de Fondarella, compta amb la col·laboració de Diputació de Lleida i el Consell Comarcal del Pla d’Urgell.