03.10.2019 - 06:03
|
Actualització: 03.10.2019 - 08:03
La Diputació de Lleida ha acollit aquest dimecres l’acte de presentació de La Fira de l’Oest-VI Mostra de Formatges Artesans de Ponent, que se celebrarà el dissabte, 5 i el diumenge, 6, al Palau d’Anglesola. L’esdeveniment, organitzat per l’Ajuntament de la població, compta amb el suport de la Diputació de Lleida.
La presentació ha comptat amb la participació de la diputada Mercè Carulla; del diputat Ramon Consola; de la tinent d’alcalde i regidora de Cultura i Teixit Associatiu del Palau d’Anglesola, Maite Teixidó, i del formatger artesà i organitzador de la mostra, Robert Camps.
En la seva intervenció, Mercè Carulla ha destacat que iniciatives com la del Palau d’Anglesola s’emmarquen plenament en la línia de treball de la Diputació de Lleida de posar en valor “tot el territori, des del Pirineu fins a la Plana, i de promoure l’economia”, sobretot quan es tracta del “sector primari, que és la gran riquesa que tenim a la nostra demarcació”.
En aquest sentit, Robert Camps ha detallat que enguany s’han volgut centrar en els productors de Ponent per tal d’acabar amb la idea establerta que el formatge és una cosa exclusiva del Pirineu, motiu pel qual a la mostra hi haurà “nou formatgers de la Lleida interior” dels onze que existeixen (els altres dos no han pogut assistir per temes d’agenda), més un de convidat provinent de la Plana de Vic.
La Mostra de Formatges Artesans de Ponent obrirà oficialment les seves portes el diumenge al matí al pavelló, on hi haurà una zona de paradistes on es podran tastar i comprar formatges, així com una exposició d’animals lleters. També es podrà visitar la cúpula Gustum, un inflable que permet la immersió en una experiència visual de 360º per conèixer els principals aliments. Per als més petits, la mostra compta amb una zona infantil i es duran a terme jocs entorn a la gastronomia de proximitat. També es farà un maridatge de formatges de Ponent amb cervesa artesana de La Vella Caravana.
Com a novetat, cal destacar el 1r Concurs de Cuina de Formatges, que se celebrarà amb dues categories, una d’amateur i una de restaurador, i on s’hauran de presentar elaboracions culinàries on el formatge sigui el protagonista. La proclamació de guanyadors d’aquest concurs vindrà precedida de la distinció que rebrà el xef Joel Castanyé, de Restaurant La Boscana-Resquitx i estrella Michelin, col·laborador de la mostra des de la primera edició i que serà proclamat com el 1r Formatger Honorífic de l’Oest.
La Fira continuarà a la tarda amb una demostració de cuina amb formatge a càrrec dels cuiners Sergi Caelles i Mercè Tomàs, de L’Estel de la Mercè, i un altre maridatge de formatges amb cervesa artesana de La Vella Caravana. La Mostra culminarà amb el sorteig d’un lot de formatges artesans de Ponent entre totes les persones que hagin participat en els maridatges i les degustacions.
Tot i que el dia gran de la mostra és el diumenge, la fira oferirà un avançament el dissabte al vespre amb la taula rodona ‘Productes d’èxit de l’oest’ al Celler modernista de la cooperativa Sant Roc, on hi participaran Robert Camps, de Formatges Camps, Àlex Mases, del Parc de les Olors de Linyola, i Xavier Lladó i Àngel Sedó, de la Lleteria Obagues Talma. Posteriorment, tindrà lloc el sopar-tast sensorial de formatges a càrrec de l’especialista en formatges i influencer en l’àmbit gastronòmic, Marta Medran. La jornada culminarà amb un concert a càrrec del músic verduní Eduard Boleda.