05.11.2018 - 17:38
|
Actualització: 05.11.2018 - 18:38
Un impressionant Dansa del Vetlatori, a càrrec de l’Agrupació Sardanista de Mollerussa, o els singulars Llibres de Morts de Jordi Serrate (fets a partir d’esqueles funeràries) van ser alguns dels moments més impactants de la primera experiència cultural de la nova temporada de Saó de Ponent que es va estrenar divendres, 2, al Teatre L’Amistat.
La Nit de les Ànimes es va iniciar al vestíbul de L’Amistat per anar a la sala d’exposicions del Museu de Vestits de Paper, on es va poder veure l’exposició dels Llibres del Morts de Jordi Serrate. En format llibre o individualment, es tracta de la transformació artística, per part de Serrate, de les esqueles funeràries que ha anat recollint al llarg del temps, la majoria dibuixades o pintades per l’artista.
La part central de la Nit, però, es va fer a l’escenari del Teatre L’Amistat, adequat per una setantena de persones (en principi estava previst per a seixanta assistents), on es van explicar contes i, sobretot costums i tradicions relacionades amb Tots Sants i el Dia dels Difunts. Algunes vigents i altres desaparegudes i recuperades des d’altres indrets, com la costum de buidar carabasses i posar-hi una espelma dins.
Dansa del Vetlatori
La part més impactant de l’experiència cultural, però, fou la Dansa del Vetlatori on, a partir de la música de Miquel Gil, membres de l’Agrupació Sardanista de Mollerussa van fer una interpretació pròpia d’aquest ball. Una dansa, típica del País Valencià, que celebrava la mort d’un albat (un infant de fins a 6 o 7 anys) ja que es creia que el difunt passaria a ser un àngel i que intercediria per la família davant Déu.
La Nit va acabar amb un refrigeri a base, com no, de panellets, castanyes i moscatell.