26.08.2018 - 10:07
|
Actualització: 26.08.2018 - 12:07
Una cinquantena de persones van participar en la primera Jornada Cultural dels Amics del Tossal de les Tenalles de Sidamon (coincidint amb el primer aniversari de l’entitat) que va servir per reivindicar aquest enclavament ibèric, únic al Pla d’Urgell.
La jornada es va fer en el mateix Tossal i es va iniciar amb una xerrada del president dels Amics del Tossal de les Tenalles, Sebastià Garralón, sobre l’economia i l’entorn que rodejava el jaciment ibèric. Atenent a la premsa, Garralón va reivindicar la importància del Tossal i que la seva recuperació i dignificació és «un projecte a llarg plaç que necessita l’ajut de tots». També va aprofitar per recordar que el Tossal desdiu els que diuen que el Pla d’Urgell és una comarca sense història. Així, va considerar que l’absència de restes es deu més al fet de l’acció humana, al ser una comarca agrícola que ha patit moltes transformacions orogràfiques. De fet tal com diu el seu nom, el Tossal de les Tenalles, es tracta d’un enclavament elevat i en una de les poques zones de secà del Pla d’Urgell. Per reblar l’afirmació, el president dels Amics del Tossal de les Tenalles va dir que es conserven restes de «fòssils de mamut» així com alguna «peça lítica» trobades a la zona del Tossal.
Tant Garralón com l’alcaldessa de Sidamon, M. Dolors Tella, van coincidir que el principal i primer objectiu es aconseguir que l’espai passi a ser de titularitat municipal, pel que s’està en tractes amb els actuals propietaris.
En aquest sentit, Tella va ressaltar que s’estan plantejant actuacions pels propers anys de condicionament, conservació i senyalització del Tossal. En aquest sentit va destacar el suport de Ponent Actiu i la Diputació de Lleida ja que «caldran molts recursos» per tirar endavant les actuacions. De moment es compta amb un pressupost inicial de 34.000 euros.
Tella també va considerar que el Tossal és «una peça clau de la nostra història» i va agrair el treball dels Amics del Tossal de les Tenalles, tant el fet com el que ha de venir, com el que podria ser una tercera excavació, després de la primera (fa un centenar d’anys, al 1915), i la segona, a principi dels 80 del segle passat.
Jornada Cultural
A més a més de les explicacions de Garralón, la jornada va comptar amb un taller d’escriptura ibèrica supervisat per Ignasi Garcés, docent d’Història Antiga a la Universitat de Barcelona. Els assistents van poder escriure el seu nom al iber o fer traduccions d’aquesta llengua al català ajudats per un signari que es va donar als participants. Garcés va explicar que l’iber és «un sistema semi-sil·làbic» i que «no es tant complicat de llegir». Sobre la seva pervivència en la nostra llengua n’hi ha alguna com pot ser «bassa» però «són comptades» les paraules que han arribat a l’actualitat.
La jornada es va tancar, al Tossal, amb un tast ibèric en que es va recordar que aliments com les olives, l’oli, el pa, el formatge o els embotits (com a carn transformada) ja eren present en el món ibèric. I va tenir un punt final amb una visita a l’espai museístic que s’està fent a la casa de la vila de Sidamon.
Apunt relacionat: La instantània. Amics del Tossal de les Tenalles