23.03.2017 - 09:41
|
Actualització: 23.03.2017 - 10:41
El poliesportiu d’Ivars d’Urgell (i un envelat annex) acollirà l’1 i 2 d’abril la IX Fira de l’Estany amb uns 120 expositors (consolidant la xifra de l’any passat) i llista d’espera. Dins de la seva programació s’inclou el XII Dia de l’Estany, el diumenge 2, que, per la seva part, inclou la VI Mostra Gastronòmica de Cuina que enguany tindrà com a protagonista la pera de Lleida.
La presentació de tots tres esdeveniments s’ha fet de forma simultània a Cal Sinén. L’alcaldessa d’Ivars d’Urgell, Montse Coma, i el coordinador tècnic de la Fira de l’Estany, Edgar Aldana, han explicat que totes les parades de productors i entitats del Pla d’Urgell es trobaran a l’envelat. Entre altres novetats, enguany tindrà lloc la I Trobada de Gegants, una zona de vídeoprojeccions de l’Estany, tallers de vins i gintònics, la pintada d’un mural o l’actuació de Pau de Ponts, entre altres.
Coma ha destacat que la fira ha de servir per mostrar l’Estany «com a font de riquesa» i promoció de la comarca. En aquest sentit ha parlat d’Ivarseja per Ivars, l’entitat que reuneix una quinzena d’empreses del municipi que s’han agrupat per donar a conèixer i dinamitzar l’oferta comercial i turística d’Ivars.
Per la seva part, Aldana ha dit que els beneficis de les passejades en ruc es destinaran a l’hospital de Sant Joan de Déu.
L’acte inaugural de la Fira de l’Estany serà presidit perla consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, a les quatre de la tarda del dissabte.
Dia de l’Estany
Coincidint amb el Dia de l’Estany, es fa la Mostra Gastronòmica de Cuina que, com ha explicat el president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Josep M. Huguet, pretén vincular el patrimoni natural amb la gastronomia pròpia del territori. Així, seguint el que s’ha fet els anys anteriors els protagonista serà un producte de proximitat com és la pera de Lleida. les nous o la vedella.
Sis restaurants
Un total de sis restaurants de l’entorn de l’Estany oferiran, segons ha explicat el seu coordinador tècnic, Toni Costa, tasts fets amb alguna de les tres varietats protegides de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Pera de Lleida, col·laboradora en aquesta edició. Es tracta de la pera Blanquilla, la Llimonera i la Conference. L’Amoca, La Guspira, el Xelin, Cal Modesto, el Castell del Remei i el Petit Xiroi són els restaurants que cuinaran les elaboracions i, com cada any, es recolliran en un receptari que es lliurarà als assistents.
La Mostra es farà al voltant de Cal Sinén on s’estrenarà les escales i la nova zona de picnic.
Celíacs
La novetat d’enguany en aquesta Mostra és que algunes de les degustacions seran aptes per a celíacs, ja que s’empraran productes sense gluten. A més, s’hi podran degustar les peres de la DOP Pera de Lleida, els tradicionals “estanyets” de can Gil, sucs naturals de cal Valls i vi del Castell del Remei.
A banda de la Mostra Gastronòmica, també hi ha programades diverses activitats familiars, tal com ha explicat Costa, per celebrar aquest Dia de l’Estany. Hi haurà jornada de portes obertes a Cal Sinén per visitar la nova exposició sobre els Espais Naturals de Ponent, es faran passejades a cavall, i es podrà participar en la tradicional plantada d’arbres per millorar l’entorn i també gaudir d’una mostra d’anellament d’ocells per conèixer les varietats que habiten l’estany.