Josep Maria Palau mostra la història del Golmés del XVIII i XIX en un nou llibre

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa
22.12.2019 - 07:32
Actualització: 22.12.2019 - 08:32

VilaWeb
VilaWeb
M.Macià, J.Talarn, J.Calvís i J.M.Palau durant la presentació del llibre
Un moment de la presentació de "Història de Golmés. Segles XVIII i XIX" de J.M.Palau

«Història de Golmés, segles XVIII i XIX» és el segon llibre del historiador local i ex-alcalde de Golmés, Josep Maria Palau, que es va presentar divendres al Centre Cívic del municipi. El llibre estudia una època cabdal per la transformació econòmica i social de la plana d’Urgell i, per tant, de Golmés

El llibre, editat per l’Ajuntament de Golmés i imprès als tallers de la Impremta de la Diputació de Lleida, es va presentar en un acte on, a més de l’autor, hi era el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; l’alcalde de Golmés, Jordi Calvís, i la parlamentaria i ex directora del Museu de Lleida i de l’IEI, Montserrat Macià, autora del pròleg.

Durant la presentació es va destacar la tasca de recerca i descoberta d’un període que complementa la memòria col·lectiva del municipi. En aquest sentit, Talarn va destacar que, en aquest cas, ho ha fet amb una obra que és una aproximació detallada i precisa a la realitat “social, cultural i econòmica del Golmés dels segles XVIII i XIX” i que suposa “una gran aportació a la història del municipi”, sense oblidar que permet recuperar el passat, que “és un poderós element d’identificació i de cohesió social i nacional”.

L’inici del Golmés modern

‘Història de Golmés, segles XVIII i XIX’ és el segon llibre publicat per Palau, després que l’any 1982 publiqués ‘Recull golmesenc’. En el nou llibre, la història comença al segle XVIII amb la Guerra de Successió i el Decret de Nova Planta a la localitat i narra com fins i tot el poble de Golmés va estar a punt de desaparèixer. Palau aprofundeix en la vida quotidiana dels golmesencs i narra com van fer front al llarg dels anys dels segles als diferents infortunis. En el llibre també s’explica com l’arribada del Canal d’Urgell va aconseguir transformar l’economia de la zona.

El llibre és el resultat de dos anys de recerca per l’Arxiu Històric de Lleida, l’Arxiu de la Corona d’Aragó, l’Arxiu Comarcal de la Segarra, a banda dels arxius locals, el municipal i el parroquial i al Butlletí Oficial de la Província.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem