Les Jornades Tècniques de la Fira de Sant Josep de Mollerussa obren amb una sessió sobre el panís

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa
08.03.2019 - 08:51
Actualització: 08.03.2019 - 09:51

Uns 150 professionals han participat en la XVIII Jornada Intercomarcal sobre el cultiu del panís que s’ha realitzat a la Sala d’Actes de l’Espai Cultural dels Canals d’Urgell. La trobada dona la sortida al programa de Jornades Tècniques de la 147 Fira de Sant Josep de Mollerussa, que enguany es fa del 16 al 19 de març.

La Fira de Mollerussa és la responsable a nivell organitzatiu, des de fa quatre anys, juntament amb l’IRTA i el departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

40 anys

A la participació de la Fira de Mollerussa en aquests darrers anys se n’hi ha referit el director de l’ens firal, Poldo Segarra, en la seva benvinguda als assistents. Segarra ha manifestat que la voluntat és la de “sumar sinergies, recursos i esforços” per convocar jornades més professionals i de més qualitat.

En la seva intervenció, el director ha recordat que enguany són les 40 Jornades Tècniques que es fan dins de la Fira de Sant Josep, dada que ha destacat per la professionalitat que aporten al certamen, alhora que ha posat en valor el fet de coorganitzar-les juntament amb diferents institucions i col·lectius com el Departament d’Agricultura, l’IRTA o la Universitat de Lleida (UdL).

En l’acte de la presentació de la jornada ha participat també el cap de l’Oficina Comarcal del Pla d’Urgell, Andreu Bosch, qui, després de rememorar els inicis de les jornades, ha atribuït el seu èxit a l’evolució i la professionalitat del sector. “La gent que fem panís hem de ser professionals”, ha dit. Bosch ha justificat la seva valoració explicant que són molts els factors que influeixen en la producció d’aquest cultiu, com són la climatologia, les varietats o les males herbes.

La jornada més important a Catalunya sobre aquest cultiu

També hi ha participat en l’acte Antoni López, de l’IRTA Lleida, qui ha definit la trobada com un “clàssic” i una “cita anual” per als productors de panís, sobretot de la zona dels regadius de Ponent. López ha defensat que la jornada d’aquest matí és la més important a Catalunya sobre aquest cultiu, alhora que ha desglossat els principals temes que han centrat les sessions i que han estat: la presentació de resultats de varietats noves que arriben al mercat i informació del seu comportament i l’adaptació a la zona, o el problema de l’aranya, sobretot en les dues darreres campanyes, i que “pot arribar a ser un problema greu en el cas que aquestes calors de l’estiu es tornin habituals”.

Fertilitzants naturals i males herbes

Altres dels temes d’actualitat que s’han tractat al llarg del matí han estat l’aprofitament del rostoll, pel seu valor com a fertilitzant i també econòmic, així com la incursió de noves males herbes “molt difícils d’erradicar” com l’amaranthus palmeri, que “cal controlar molt de prop perquè pot ser un veritable problema, ja que no tenim herbicides contra ell i pot fer que el panís quedi anul·lat d’alguna manera”, ha afegit el representant de l’IRTA.

Antoni López ha explicat que la zona productiva de panís a Catalunya es concentra a la zona de regadius de l’Empordà i la plana de Ponent. A nivell de xifres, hi pot haver sobre unes 40.000 hectàrees de cultiu sent el rendiment mitjà d’uns 15.000 kg per hectàrea -una de les més altes del món, segons López-, si bé l’any passat va baixar a 10 o 12.000 a causa de l’aranya. López ha afegit que aquest cultiu necessita molta inversió i actualment els preus de venda són molt justos, el que deixa un marge “molt just”.

Altres ponències

A més d’Antoni López, que ha presentat la ponència «Comportament dels nous híbrids de panís a Catalunya. Resultats dels assaigs IRTA 2018», han participat en la jornada Josep Mª Montull, de la UdL i amb la conferència «Estat i distribució de les resistències a herbicides de Sorghum halepense i Echinochloa a la província de Lleida»; Enric Armengol, de la Unitat de Mecanització de la UPC, i amb la xerrada «Noves Tecnologies en la sembra del panís»; Josep M. Llenas, del Servei de Sanitat Vegetal del DARP, amb la ponència «Situació actual en el control de Teosinte i de la nova herba Amaranthus palmeri a Catalunya»; Ramon Costafreda, de la Cooperativa Agrària de Miralcamp, i que ha parlat sobre «La problemàtica de l’aranya en panís», i Jaume Lloveras, de la UdL, sobre «La incorporació del canyot al sòl: interès fertilitzant i econòmic».

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any