27.11.2015 - 12:19
|
Actualització: 27.11.2015 - 13:19
D’obra coral es com fou definit el llibre «Els vins de Costers del Segre» de Pagès Editors, que compta amb textos de Josep Vallverdú, Marta Alòs, Vidal Vidal i Josep Ramon Ribé; fotografia de Marc Trilla i les aportacions dels sommeliers Xavier Ayala i Toni Lara.
Ho va explicar Josep Ramon Ribé, que a banda d’escriure-hi, a tingut cura de l’edició d’un llibre que l’ha portat a fer uns «4.000 quilòmetres» visitant els prop de quaranta cellers que formen la DO Costers del Segre, repartits en 7 subzones, el que dóna una idea de l’abast i enorme varietat d’una DO que s’ha fet gran en els darrers anys. De fet Ribé va destacar la barreja de grans productors amb els que ben just fan 5 o 6.000 ampolles però que tots tenen el denominador comú de la recerca la qualitat dels seus vins. Una qualitat que va fer plantejar a Ribé «si no és l’hora de Costers del Segre» i que aconsegueixi el reconeixement que és mereix.
Per la seva part Mac Trilla, que ha fet les fotografies, va explicar que havia estat un treball de tres anys, insistint en la diversitat de la DO que va qualificar com «molt interessant fotogràficament». Trilla, ha igual que ha fet ell, també va destacar la importància de visitar els cellers i descobrir la història, el treball que hi ha darrera de cada vi.
El sommelier Xavier Ayala també va destacar el dinamisme de la DO, amb uns cellers que estan al dia del que «vol el mercat». Ayala va fer una reivindicació de la seva feina dient que «l’essència del sommelier és al restaurant», i va anunciar que, a partir del gener, la Universitat de Lleida impartiria un curs de sommelier.
L’acte fou presentat per Jordi Castanyé, responsable de La Boscana, on es va fer la presentació del llibre i el restaurant del qual va oferir un refrigeri mentre els assistents a l’acte van poder tastar algun dels catorze vins de la DO Costers del Segre que es van portar al mateix i parlar amb les seus productors.