L’escola Minyons d’Urgell de Fondarella va tenir enguany un especial protagonisme a la XIV Mostra d’Oficis i Artesania de Fondarella. Els alumnes de l’escola havien desenvolupat durant el curs el projecte d’oficis antics i el van portar diumenge a la Mostra, que es repartir pel centre històric del poble.

Tot i la inestabilitat del temps i la coincidència amb altres activitats festives a la comarca, l’alcalde de Fondarella, Joan Reñé, va valorar positivament el desenvolupament de la Mostra.

En termes semblants es va expressar el regidor de Festes, Xavier Acosta, qui va considerar que hi havia l’afluència habitual de públics dels darrers anys.

La Mostra comptava amb una cinquantena de parades, una trentena dedicada a oficis i la resta a artesania.

A les habituals elaboradores de caliquenyes o orelletes, enguany, va explicar Acosta, hi havia un xollador d’ovelles, i formava el cicle de l’elaboració dels matalassos de llana. També s’hi podia veure un ofici no només desaparegut com a tal si no que només estava a l’abast d’uns pocs (ja que era un privilegi reial) com era l’encunyador de moneda.

En l’apartat de productes artesans no hi faltaven les tradicionals orelletes de Fondarella, de les que es podia veure la seva elaboració en directe, el sabó casolà, la ratafia o la tupina, alguns d’ells fets de la col·laboració de les persones grans del poble amb els alumnes de l’escola.

La Mostra es va completar amb l’habitual exposició de tractors i estris del camp antics, els passeig amb ruquets pels més petits, o un grup de música i dansa tradicional.