Els oficis antics vistos des de l’actualitat, a Fondarella

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa/Fotografia: Miquel Bresolí
20.05.2019 - 11:19
Actualització: 20.05.2019 - 13:19

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Les caliquenyes, una tradició de Fondarella
Les parades locals complementen la Mostra
Orelletes, tupina,...
Encunyar moneda, un ofici gairebé desconegut
El passeig amb ruquets pels més joves
La parada de l'escola Minyons d'Urgell
Vista general del a Mostra d'Oficis i Artesania de Fondarella

L’escola Minyons d’Urgell de Fondarella va tenir enguany un especial protagonisme a la XIV Mostra d’Oficis i Artesania de Fondarella. Els alumnes de l’escola havien desenvolupat durant el curs el projecte d’oficis antics i el van portar diumenge a la Mostra, que es repartir pel centre històric del poble.

Tot i la inestabilitat del temps i la coincidència amb altres activitats festives a la comarca, l’alcalde de Fondarella, Joan Reñé, va valorar positivament el desenvolupament de la Mostra.

En termes semblants es va expressar el regidor de Festes, Xavier Acosta, qui va considerar que hi havia l’afluència habitual de públics dels darrers anys.

La Mostra comptava amb una cinquantena de parades, una trentena dedicada a oficis i la resta a artesania.

A les habituals elaboradores de caliquenyes o orelletes, enguany, va explicar Acosta, hi havia un xollador d’ovelles, i formava el cicle de l’elaboració dels matalassos de llana. També s’hi podia veure un ofici no només desaparegut com a tal si no que només estava a l’abast d’uns pocs (ja que era un privilegi reial) com era l’encunyador de moneda.

En l’apartat de productes artesans no hi faltaven les tradicionals orelletes de Fondarella, de les que es podia veure la seva elaboració en directe, el sabó casolà, la ratafia o la tupina, alguns d’ells fets de la col·laboració de les persones grans del poble amb els alumnes de l’escola.

La Mostra es va completar amb l’habitual exposició de tractors i estris del camp antics, els passeig amb ruquets pels més petits, o un grup de música i dansa tradicional.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem