04.04.2018 - 07:32
|
Actualització: 04.04.2018 - 09:32
Mollerussa serà «L’aparador de les meravelles» de l’11 al 23 d’abril, dies en que farà el 34è Saló del Llibre Infantil i Juvenil de Catalunya i on, gràcies a a gairebé 5.000 llibres, 7 exposicions i nombroses activitats, es recorreran els 8 grans gèneres de la literatura com són l’amor, l’aventura, la por, la història, l’humor, la ciència-ficció, el realisme, el misteri i el terror.
Ho han explicat l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, acompanyat de la presidenta del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, Anna Maria Macià, i la directora de la Biblioteca Comarcal Jaume Vila, Diana Solé, en una presentació que ha comptat també amb el director de l’Àrea del Llibre de la Generalitat, Joaquim Bejarano, entre altres.
Solsona ha recordat que Mollerussa és des de fa 16 anys la seu “d’aquesta joia cultural”, la qual “és una aposta del present per a la gent del futur”. En aquest sentit, ha dit que el saló pren enguany un simbolisme especial pel context polític com bé es mostra en el cartell promocional, obra de l’Il·lustrador Xavier Salomó, ja que “la lectura ens fa lliures i ens permet tenir una mirada crítica i culta de l’entorn”. Per la seva part, Anna Maria Macià ha explicat que el certamen, promogut pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ClijCAT) i organitzat conjuntament amb l’Ajuntament de Mollerussa a través de la Biblioteca Comarcal Jaume Vila, tornarà a reunir enguany 16 editorials catalanes d’un “sector que va resistint en un context difícil i complicat” tot i que es constata una lleu remuntada, segon ha corroborat també Bejarano, qui ha destacat que a la Fira Internacional del Llibre Infantil i Juvenil que s’ha celebrat recentment a Bolonya, s’ha constatat un increment de la valoració de la creativitat del sector català.
Exposició dedicada a Pedrolo
Pel que fa al certamen de Mollerussa, a banda de l’exposició monogràfica «L’aparador de les meravelles», el saló comptarà amb sis mostres més entre les que destaca Mecanoscrit del segon origen en la que, amb motiu del centenari del naixement de Manuel de Pedrolo i sota la coordinació d’Ignasi Blanch, una trentena d’il·lustradors presenten la seva mirada sobre aquest clàssic. Una altra de les exposicions significatives serà Encadena que encadenaràs o el conte del Marc i la pastissera, una experiència nascuda del projecte Mollerussa, Municipi Lector en la que han participat alumnes des de P-3 a Batxillerat dels 7 centres educatius de la ciutat els quals han col·laborat per escriure i il·lustrar un conte.
3 il·lustradors, 4 escriptors i 3.200 escolars
A banda de les exposicions, set autors participaran en el saló, amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes, per oferir als més de 3.200 estudiants que està previst que gaudeixin de les visites guiades concertades, la possibilitat de conèixer de primera mà la feina que duen a terme. En aquesta ocasió, seran els il·lustradors Mercè Galí, qui a més serà l’encarregada de confeccionar el mural que donarà la benvinguda al saló; Xavier Salomó, autor del cartell d’enguany, i Liliana Fortuny, la qual acompanyarà a l’escriptor Jaume Copons, que repeteix de l’any passat. Ricardo Alcántara, Maite Carranza i Núria Pradas, completaran la cartellera d’autors presents al certamen. A més, també s’ha previst sessions de contes per acollir les visites guiades de l’alumnat de les escoles bressol i d’educació infantil de P-3 a P-5 amb Patrícia McGill i Ada Cusidó.
Trobades de docents i bibliotecaris per treballar noves iniciatives
El saló es complementarà amb una vintena d’activitats complementàries adreçades al públic familiar en cap de setmana i també al professional. En aquest sentit, dissabte dia 14 tindrà lloc la 5a Jornada Pedagògica, organitzada pel Departament d’Ensenyament i adreçada a educadors de llars d’infants i docents d’educació infantil, en la que es treballarà la promoció de la lectura entre l’alumnat. L’altra trobada professional és l’adreçada als bibliotecaris i bibliotecàries que, organitzada per la Central de Biblioteques de Lleida, el Servei de Biblioteques del departament de Cultura i Bib.Botó, tindrà com a eix central la dinamització del dia a dia de les sales infantils, segons ha explicat Diana Solé.
El certamen acollirà un any més la semifinal de les terres de Lleida del XIV Certamen Nacional Infantil i Juvenil de Lectura en Veu Alta el dia 19 d’abril i el dia 23, per celebrar Sant Jordi i com a punt i final del certamen, es farà la 7a Marató de Lectura “Llegim en veu alta”, una activitat de Mollerussa, Municipi Lector en el qual des de les 9 del matí i fins les 9 del vespre tothom que ho vulgui llegirà textos amb Mirada de dona, tema escollit enguany.
Pel que fa a les activitats per al públic familiar, les titelles, els contes, la música i el teatre faran companyia als llibres durant el cap de setmana amb una extensa programació en les que destaquen, entre altres, les Llegendes de bèsties i valents, amb Marta Esmarats, (14 d’abril); l’espectacle La màgia dels llibres, de MagiaDiver (15 d’abril); el teatre de titelles El peix irisat, amb Tanaka Teatre ( 15 d’abril); Adeu, Peter Pan, amb les titelles de Festut Teatre (21 d’abril) o La Blancaneus, de Campi qui Pugui Produccions (22 d’abril). Val a destacar també que diumenge 22 d’abril la música en directe de Pixie Dixie amenitzarà el vermut literari.
El certamen serà utilitzat en horari lectiu pels centres escolars, mentre que la resta d’horari i els caps de setmana estarà obert al públic en general. Els horaris són de dilluns a divendres de nou a una del migdiai de tres a vuit del vespre i els dissabtes i diumenges de dos quarts d’onze a les dues del migdia i de quatre a vuit del vespre.