05.06.2016 - 17:31
|
Actualització: 05.06.2016 - 19:31
El Centre Cultural de Mollerussa es va omplir a vesar per veure el primer documental de la trilogia «La memòria del Pla d’Urgell, 1931-1955. República, Guerra Civil i Franquisme» el treball de recerca històrica que va iniciar el Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà el 2009.
El president del Mascançà, Joan Yeguas, va donar la benvinguda als assistents a l’acte per donar la paraula a Jordi Soldevila, ex-president del Mascançà i promotor, amb la seva germana Laia, del projecte audiovisual.
Soldevila va explicar que el documental és una iniciativa voluntària i desinteressada, que es va iniciar el 2009, amb un seguit d’entrevistes gravades en vídeo a gent gran del Pla d’Urgell perquè quedessin «per la memòria col·lectiva i generacions futures» en forma de documental.
De fet, Laia Soldevila va parlar d’un «banc de memòria oral» i que va fer que, al 2012, plantejar el documental ara presentat a partir del material recollit on també hi ha fotos i fins i tot algun vídeo antic i que ha comptat amb la participació de l’historiador de la UdL, Jaume Barull. Tot plegat, va dir Laia, ha portat a un treball que ha de servir per «esgarrapar la història que es perd» i que quedi com a «memòria viva de la comarca».
Per altra banda, Jordi Soldevila va dir que el documental arribava fins a la meitat del segle passat perquè mostra «una generació que va viure amb molta intensitat fins els 50» moment en el que, pel que van recollir en les entrevistes, hi ha un punt d’inflexió, un canvi en la seva vida (coincidint, la majoria, amb el moment que es casen). Jordi també va avançar que a partir de 2017 volem tornar a gravar ara per recollir la història dels 50 als 80 aprofitant que són vius la majoria dels seus protagonistes. En aquest sentit va lamentar que, sobretot en el primer documental, el de la República, ja no es podés gravar «als seus protagonistes si no com a molt a testimonis» (persones que eren infants o joves). I al mateix temps va agrair l’esforç que havien fet moltes persones per explicar coses personals i que ha servit per mostrar «la història dels que no tenen història», tot demanant, de manera reiterada, disculpes perquè l’espai s’havia quedat petit davant de l’afluència de públic.
La presentació del primer documental va comptar amb les paraules del professor de la UdL Marc Macià que va contextualitzar el període previ i de la República que va suposar una «experiència generacional, de crisi i democràtica».
L’acte es va tancar amb el lliurament, als propis protagonistes del documental o al seus familiars, d’un diploma de record personalitzat i una còpia personal de l’entrevista sencera en que cadascú havia participat.
El dissabte, 11, es farà la projecció del segon documental, dedicat a la Guerra del 1936-39.