El Palau d’Anglesola debat la gestió de residus en una xerrada telemàtica amb el director de l’ARC

VilaWeb Mollerussa/Fotografia: Ajuntament del Palau d’Anglesola
15.05.2020 - 08:47
Actualització: 15.05.2020 - 10:46

El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, ha realitzat una xerrada telemàtica (vídeo) sobre reciclatge de la brossa als veïns del Palau d’Anglesola. S’ha fet pel canal municipal a YouTube, amb 50 connexions simultànies, i una bona participació a través del xat que ha permès, al final, realitzar preguntes al ponent.

El director de l’ARC ha convidat a millorar la taxa de reciclatge per consciència mediambiental i també econòmica. Ho ha fet tot felicitant al Palau d’Anglesola per haver passat del 50% el 2019, fet que situa el poble al capdavant de la comarca (un dels tres que superen aquest percentatge), per davant de la mitjana catalana i dins el percentatge marcat per Europa. Tanmateix, Tost ha fet una crida a no relaxar-se, tot recordant que en els darrers 4 anys aquesta taxa havia baixat força. I que ho va fer venint com es venia d’unes bones dades que es van produir al 2009 quan es van posar en funcionament les illes soterrades de contenidors.

Penalitzar o premiar

Josep maria Tost també ha explicat que en els propers anys es preveu un augment de taxes per penalitzar els municipis que reciclen pitjor. I això caldrà fer-ho, també, als domicilis: adaptar les taxes per penalitzar o premiar els comportaments ambientals. Ha remarcat que cal un canvi de paradigma i parlar de recursos, d’economia circular, de clima.

Per altra banda ha dit que la crisi sanitària actual ens ha de fer creixer la consciència mediambiental , recordant que sóm natura i que cal deixar aquest planeta millor de com l’hem trobat. Tota una provocació, i una necessitat.

Poble pilot

L’alcalde del Palau d’Anglesola, Francesc Balcells, ha explicat que el municipi s’ha ofert com a poble pilot per funcionar amb contenidors que necessitaran una clau per obrir i que permetrà veure el comportament i usos dels veïns, una proposta que l’Agència estudiarà enguany. També s’estudiarà la viabilitat de recollir alguna fracció amb el porta a porta, el sistema que obté millors resultats de reciclatge i que ja s’aplica en diversos pobles i comarques. A més a més, com a la resta de municipis del Pla d’Urgell, a la tardor es repartiran bosses orgàniques a tots els domicilis per millorar la recollida d’aquesta fracció que, en pes, representa un 40% de la brossa que generem.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any