El DARP anuncia un protocol per minimitzar el risc de micotoxines en panís

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa
24.02.2017 - 07:56
Actualització: 24.02.2017 - 08:56

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Inauguració de la Jornada amb X.Roure i M.Voltes
El públic va omplir el Centre Cultural
Una de les xerrades de la jornada

El departament d’Agricultura està treballant amb el sector del panís (tant productors com transformadors) en un protocol per intentar minimitzar el risc que suposa el contingut de micotoxines en panís gra, una de les problemàtiques de més actualitat en el sector productor i transformador del panís per la seva toxicitat i per la seva no degradació en les diferents fases de la cadena.

Ho ha dit la Cap del Servei d’Alimentació Animal i Seguretat Alimentària del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), Mili Voltes, que ha presidit la inauguració de la XVI Jornada del Panís organitzada per l’IRTA i Fira de Mollerussa, juntament amb el departament d’Agricultura i l’empresa Esporc. En la jornada que obre el programa tècnic de la 145 Fira de Sant Josep de Mollerussa, Voltes ha recordat que des del mes d’agost passat s’han produït tres alertes amb partides de blat de moro que porten a “extremar totes les precaucions”. Així mateix, la Cap del Servei del DARP ha afegit que aquest protocol en el qual s’està treballant es farà arribar al sector “tan aviat estigui acabat”.

Aquesta primera jornada s’ha celebrat al Centre Cultural de Mollerussa i ha comptat amb prop de 200 professionals entre fabricants de pinso, ramaders, representants de cooperatives i d’empreses de llavors, entre altres.

L’acte inaugural ha estat presidit també pel vicepresident de Fira de Mollerussa, Xavier Roure, que ha donat la benvinguda als assistents alhora que ha definit la jornada com a trobada “de prestigi i referent”.

Mesures preventives

A banda de conscienciar i profunditzar en els problemes i danys que les micotoxines comporten tant al sector productor com al transformador i ramader, la jornada ha incidit també en mesures que ajudin a reduir aquest contingut en totes les fases de la cadena productiva, des de la sembra del panís a la seva incorporació al pinso per a l’alimentació animal.

En aquest sentit, Antoni López, de l’IRTA Lleida, ha explicat que la finalitat d’aquesta jornada era precisament abordar la problemàtica de forma global, amb tots els sectors afectats: des de l’agricultor, i què pot fer aquest perquè la seva producció sigui el més neta possible, tenint en compte certes pràctiques de camp i tècniques adequades com que el panís no pateixi “estressos” hídrics, les diferents varietats o la data de la sembra i la collita, no retardant aquests processos; a la situació del sector ramader, amb importants pèrdues d’animals degudes a aquesta problemàtica; la comercialització i com s’ha de guardar el gra, o els fabricants, amb un nivell d’exigència del gra per produir el pinso.

López ha parlat també de la importància dels sistemes de detecció ràpida amb mesures com la densitat i la humitat del gra, per tal de conèixer la seva qualitat.

La cloenda de la sessió d’aquest dijous ha anat a càrrec del Cap de l’Oficina Comarcal del Pla d’Urgell del DARP, Andreu Bosch.

Més jornades

La XVI Jornada Intercomarcal del panís ha obert avui el programa tècnic de la 145 Fira de Sant Josep de Mollerussa, un programa que inclourà fins a 14 jornades tècniques que tractaran diferents temàtiques d’actualitat i interès per al sector agrícola i ramader.

La següent jornada tindrà lloc el dia 15 de març i portarà per títol Eines actuals per a l’observació i la predicció de la pedra a Catalunya, organitzada pel Servei Meteorològic de Catalunya i l’ADV Terres de Ponent, i on es presentarà la innovadora eina Lightning Jump, que permet avançar-se en aproximadament 30 minuts al fenomen.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem