16.03.2017 - 08:38
|
Actualització: 16.03.2017 - 09:38
El Consell Comarcal del Pla d’Urgell dedicarà tot el seu estand de la Fira de Sant Josep de Mollerussa a la recollida selectiva. Això és fa, segons ha dit el president del Consell, Josep M. Huguet, als problemes que genera no separar correctament els residus i que es tradueix en un increment dels costos del serveis. Huguet ha dit que es vol aprofitar la gran afluència de públic que passa per la Fira per arribar al major nombre de persones.
Huguet ha precisat que el problema es troba tant en la gent que barreja els residus de diferent tipus en una mateixa bossa com, i això fa més incomprensible, els que llencen les bosses en contenidors que no els hi correspon. Tot plegat genera els anomenats impropis i que repercuteix a l’alça en el preu que paguen els ciutadans.
Increment de les taxes
En aquest sentit, el president comarcal ha explicat que en els propers anys hi haurà un increment de la taxa que cada municipi paga per portar residus (els que es dipositen al contenidor del rebuig) a l’abocador comarcal. Per això, ha insistit, cal millorar la recollida selectiva tant per reduir el rebuig com per millorar la de les altres fraccions (vidre, paper, envasos…) que si es fa ben feta fa que baixi el preu de la recollida de la brossa.
Sensibilització
Per la seva banda, el tècnic del Servei de Medi Ambient, Ramon Montserrat, ha explicat que el disseny de l’estand evocarà el menjador d’una casa en què s’hi ha acumulat brossa, amb l’objectiu que els visitants sentin que formen part d’aquesta problemàtica. Per manifestar que volen ser part de la solució, podran seure en una cadira i se’ls farà fotografies, que es mostraran a l’estand i, a més, es publicaran a la pàgina de Facebook del Consell Comarcal. En definitiva, segons ha apuntat el tècnic, es tracta d’un estand que, a banda d’assessorar, convida els visitants a participar i adquirir un compromís pel reciclatge.
Fomentar la recollida selectiva
Montserrat ha incidit en què la temàtica de l’estand s’ha plantejat amb l’objectiu de fomentar la recollida de selectiva de residus municipals. Segons ha dit, l’any 2016 es van recollir selectivament a la comarca el 42’22% dels residus, un valor que està per sobre de la mitjana catalana situada en un 38’93%, però que ha baixat respecte anys anteriors. A més, s’ha constatat un increment d’impropis dipositats als contenidors d’orgànica i envasos.
El tècnic també ha afegit que el 2016 es van generar més residus amb menys habitants que l’any 2015, situant la ràtio comarcal en 1’10 kg diaris per habitant (401 kg/any), un valor per sota de la mitjana catalana de 1’35 kg de l’any 2015.
Des del Servei de Medi Ambient del Consell Comarcal es duen a terme, periòdicament, campanyes de sensibilització amb l’objectiu d´assolir, a mig termini, un percentatge de recollida selectiva del 60, xifra que es va assolir l´any 2009 en la majoria de municipis de la comarca amb la implantació dels contenidors soterrats.