31.05.2016 - 10:26
|
Actualització: 31.05.2016 - 12:26
El Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà presenta, els tres primers dissabtes de juny (4, 11 i 18) al Centre Cultural de Mollerussa, «La memòria del Pla, 1931-1955». El projecte audiovisual està format per tres documentals que, a través de les vivències de veïns de la comarca, retrata tres períodes clau de la història contemporània al Pla d’Urgell: la Segona República, la Guerra Civil i els primers anys de franquisme.
Aquest treball de recuperació de memòria oral va començar el 2009 i fou pioner a la comarca. El dissabte, 4 de juny, a partir de les set de la tarda, es presentarà el projecte, es visionarà el documental sobre la Segona República (tràiler) i es farà un petit homenatge a les persones que han participat al projecte. El dissabte, 11. es projectarà el film sobre la Guerra Civil (tràiler) i dissabte, 18, el de la Postguerra (tràiler). L’entrada és lliure i gratuïta per a tothom.
Recuperar i preservar la memòria oral
El treball és el fruit d’entrevistes a 60 persones diferents, de tots els municipis de la comarca, de diferents visions socials i tan homes com dones. Les persones entrevistades tenen en comú que formen part d’una àmplia generació nascuda entre finals dels anys deu i primers anys trenta, però sempre abans de la Guerra Civil. L’ha selecció s’ha fet a partir d’entrevistes que han anat des dels 30 minuts a les 3 hores.
Tres documentals, un fil històric del Pla d’Urgell
Els documentals, de gairebé una hora de durada cadascun, donen veu a testimonis directes de fets com la proclamació de la Segona República al Pla d’Urgell, com es van viure les lluites socials i polítiques encetades arrel d’aquest període (com les del Canal d’Urgell o les dels mitgers), l’esclat de la Guerra Civil als pobles, com es va gestionar el període revolucionari o com era la vida amb el front de guerra ben a prop. Finalment, els testimonis expliquen com van viure els primers anys del nou règim franquista, la repressió, l’exili o la instauració del nou poder.
L’equip que ha dut a terme tot el projecte està format per l’historiador Jordi Soldevila i la periodista Laia Soldevila i ha comptat amb la col·laboració de diversos tècnics audiovisuals. El documental ha comptat amb el suport del Memorial Democràtic en els seus inicis, posteriorment del ministerio de la Vicepresidencia espanyol i de la Diputació de Lleida. Diversos ajuntaments han col·laborat facilitant els contactes, així com persones a títol individual.