El Centre de Recerques Mascançà presenta la sèrie documental “La memòria del Pla, 1931-1955”

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa
31.05.2016 - 10:26
Actualització: 31.05.2016 - 12:26

El Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà presenta, els tres primers dissabtes de juny (4, 11 i 18) al Centre Cultural de Mollerussa, «La memòria del Pla, 1931-1955». El projecte audiovisual està format per tres documentals que, a través de les vivències de veïns de la comarca, retrata tres períodes clau de la història contemporània al Pla d’Urgell: la Segona República, la Guerra Civil i els primers anys de franquisme.

Aquest treball de recuperació de memòria oral va començar el 2009 i fou pioner a la comarca. El dissabte, 4 de juny, a partir de les set de la tarda, es presentarà el projecte, es visionarà el documental sobre la Segona República (tràiler) i es farà un petit homenatge a les persones que han participat al projecte. El dissabte, 11. es projectarà el film sobre la Guerra Civil (tràiler) i dissabte, 18, el de la Postguerra (tràiler). L’entrada és lliure i gratuïta per a tothom.

Recuperar i preservar la memòria oral

El treball és el fruit d’entrevistes a 60 persones diferents, de tots els municipis de la comarca, de diferents visions socials i tan homes com dones. Les persones entrevistades tenen en comú que formen part d’una àmplia generació nascuda entre finals dels anys deu i primers anys trenta, però sempre abans de la Guerra Civil. L’ha selecció s’ha fet a partir d’entrevistes que han anat des dels 30 minuts a les 3 hores.

Tres documentals, un fil històric del Pla d’Urgell

Els documentals, de gairebé una hora de durada cadascun, donen veu a testimonis directes de fets com la proclamació de la Segona República al Pla d’Urgell, com es van viure les lluites socials i polítiques encetades arrel d’aquest període (com les del Canal d’Urgell o les dels mitgers), l’esclat de la Guerra Civil als pobles, com es va gestionar el període revolucionari o com era la vida amb el front de guerra ben a prop. Finalment, els testimonis expliquen com van viure els primers anys del nou règim franquista, la repressió, l’exili o la instauració del nou poder.

L’equip que ha dut a terme tot el projecte està format per l’historiador Jordi Soldevila i la periodista Laia Soldevila i ha comptat amb la col·laboració de diversos tècnics audiovisuals. El documental ha comptat amb el suport del Memorial Democràtic en els seus inicis, posteriorment del ministerio de la Vicepresidencia espanyol i de la Diputació de Lleida. Diversos ajuntaments han col·laborat facilitant els contactes, així com persones a títol individual.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem