El Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà presenta el numero 9 de la revista Mascançà

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa
03.10.2018 - 08:17
Actualització: 03.10.2018 - 10:17

La Biblioteca Comarcal Jaume Vila va acollir divendres, 28, la presentació del número 9 de la revista Mascançà, que recull les 15 comunicacions que es van presentar en les VIII Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell, que es van fer l’any passat a Vila-sana, dos dels quals tenen com a protagonistes personatges que han tingut un pes en la història de la Mollerussa.

És el cas de Mateu Capell Piró, que en fou alcalde republicà del 1934 al 1936 i de Josep Torres Tribó, un escriptor anarquista que va tenir rellevància en el teatre social que es va desenvolupar al llarg de la primera meitat del segle XX.

L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, va destacar en la presentació que Mollerussa i la seva comarca “tenen història i gent molt preparada per divulgar-la”. En aquest sentit, va remarcar que la revista “és la nostra carta de presentació en la història” i en va subratllar la “utilitat per ajudar a configurar el nostre discurs d’identitat”

9 números, 116 estudis científics

A través dels nou números que s’han fet de la revista, Mascançà ha divulgat 116 estudis científics sobre el territori elaborats per 85 professionals d’àmbits diversos. Ho ha va dir el president del Centre de Recerques Mascançà, Joan Yeguas, el qual va indicar que l’àmbit de la història del segle XX és el que més abunda seguit de temes vinculats amb la literatura i temes de geografia humana. Yeguas va agrair el suport de l’Ajuntament, de l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell i dels membres de l’entitat per fer possible econòmicament la revista.

Nous recercadors

L’editor de la revista Mascançà, Moisés Selfa, per la seva part, va fer una petita introducció a alguns dels 15 estudis que recull el número 9 de la revista així com les ressenyes que es publiquen i l’apartat Marçalades. Va assenyalar que aquest volum contenia destacats articles basat en personatges i també molta documentació gràfica de relleu i així com també va posar l’accent en “cantera de nous recercadors que es van incorporant al pòsit ja existent”

Fons documentals

Per la seva part, el director de l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell, Daniel Vilarrúbias, va posar de relleu el paper d’aquest equipament en el primera matèria dels investigadors a l’hora de fer els seus estudis. En aquest sentit, va indicar que un dels reptes que tenen fixats és crear una hemeroteca local amb còpia digitalitzada de revistes antigues. També va animar als Jutjats de Pau i als Registres Civil a seguir l’exemple de 8 dels 16 municipis de la comarca que ja han ingressat els seus fons documentals a l’arxiu.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem