02.04.2019 - 07:07
|
Actualització: 02.04.2019 - 09:07
La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha inaugurat, dilluns al matí, el 35è Saló del Llibre Infantil i Juvenil de Catalunya, que se celebra a L’Amistat de Mollerussa fins el 14 d’abril i que té l’aigua com a fil conductor. Exposicions, activitats complementaries i visites escolars amb trobades amb autors formen par de la programació.
La consellera ha reconegut el llarg recorregut del saló, plenament consolidat, i ha posat èmfasi en la importància que té el certamen com a punt de trobada entre els autors i el públic dels infants i els joves com pas important per a fomentar la lectura des de la base. Llegir és “una manera de ser”, ha dit Vilallonga en els parlaments inaugurals on ha tingut paraules d’agraïment per a la seva predecessora Laura Borràs. També s’ha referit a tres pilars que és persegueix des de la conselleria: consolidar la lectura com a hàbit, potenciar la qualitat estilística i la pluralitat en els llibres de lectura infantil i juvenil i afavorir l’ús de les aplicacions tecnològiques com a estímul per a la lectura.
Saló únic
Per la seva part, l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha posat en valor que el aquest saló “únic” fa que Mollerussa esdevingui capital de la cultural infantil i juvenil durant 15 dies i ha assegurat que volem continuar “sent l’aliat d’èxit per fer arribar la cultura als més petit” amb l’objectiu de tenir “una societat més desperta, més crítica i més activa i així a través de la literatura construir les grans realitats de país”.
Per la seva banda, la presidenta del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil de Catalunya, Anna Maria Macià, ha refermat el compromís de l’ens que dirigeix amb Mollerussa amb la voluntat fixada en convertir-lo en un gran saló de referència arreu de Catalunya.
Al certamen, promogut pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ClijCAT) i organitzat conjuntament amb l’Ajuntament de Mollerussa a través de la Biblioteca Comarcal Jaume Vila, s’hi poden veure i tocar més de 5.000 llibres de 25 segells editorials diferents a través de 7 exposicions.
Activitats complementàries
Així mateix, concentra una trentena d’activitats complementàries entre presentacions de llibres, sessions de contacontes i espectacles així com dues trobades professionals, una del sector de l’educació i una altra de l’àmbit bibliotecari, que precisament ha tingut lloc aquest matí, per debatre nous formats per organitzar les visites d’autors a les biblioteques.
A banda de l’exposició monogràfica L’aigua, el saló comptarà doncs amb sis mostres més entre les que destaca «La inclusió és un art» sota la idea i coordinació dels il·lustradors Gusti, Isma i Inge Nouws, els caps pensants del mural que vesteix ja l’entrada al saló i que ha estat confeccionat amb l’ajuda de voluntaris de l’entitat de Sant Cugat Windown que treballa amb persones amb Síndrome de Down i també d’Acudam de Mollerussa. Així mateix, també cal fer menció de la mostra d’il·lustracions del llibre «Lo Parrot, el Bandoler», obra de l’artista mollerussenca Carmen Maria Martin, un llibre editat conjuntament per l’Associació Cultural L’Arreu i l’Ajuntament de Mollerussa i escrit per Txell Giné que serà presentat en dia 6 d’abril en el marc del saló. També serà protagonista la il·lustració en la mostra «Dones d’aigua», coordinada per Ignasi Blanch i Jan Barceló en la que 30 il·lustradors presentaran la seva particular mirada sobre les Dones d’Aigua.
Visites escolars
Prop de 3.000 alumnes ja s’han inscrit per dur a terme les visites guiades al saló, que inclouen la trobada amb algun dels set autors que hi participen enguany i que són els il·lustradors Gusti i Cristina Losantos, l’autora del cartell d’enguany i que avui ha estat la protagonista convidada al saló, així com els escriptors Pep Molist, Alegria Julià, Muriel Villanueva, Jordi Folck i Ivan Ledesma. A més, també s’ha previst sessions de contes per acollir les visites guiades de l’alumnat de les escoles bressol i d’educació infantil de P-3 a P-5 amb Santi Rovira, Glòria Arrufat i la companyia Fes-t’ho com vulguis.