Descobreixen una pintura i un arc de pedra del XVII i del XVIII a l’església de Barbens

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa/Fotografia: Oriol Bosch (ACN)
05.07.2017 - 06:45
Actualització: 05.07.2017 - 08:45

VilaWeb
VilaWeb
J.Canela i E.Piera mostrant la fornícula descoberta
Detall de la policromia de la fornícula

Les obres de restauració de l’església de Santa Maria de Barbens han posat al descobert unes pintures que podrien ser de tipus barroc i datades al segle XVIII així com un arc de pedra molt ben conservat del segle XVII, segons informa l’ACN.

La troballa s’ha fet gràcies a unes cates en una de les parets laterals del temple, que data del segle XI, i per la curiositat d’un veí del poble, Josep Canela, que és historiador. Canela sempre que anava a l’església picava a diferents punts de la paret i en un en concret notava que sonava a buit. És allí on s’amagava una fornícula (petita capella) que segurament allotjava un sant, que no s’ha trobat, però si que es conserva la policromia ”senzilla” de colors vius verds, grocs i vermells. El govern municipal vol conservar i promocionar aquest patrimoni que se suma al que ja té la vila relacionat amb el pas dels templers.

Fornícula

Fa dos anys ja es van descobrir en aquesta església declarada bé cultural d’interès local dues capelles a l’entrada que ara també s’han adequat. La troballa que s’ha fet en aquesta ocasió, diu Josep Canela, que ningú del poble tenia constància que hi podia ser. És per això que s’estima que fa molts anys que aquesta petita fornícula estava tapada per guix, segurament des de principis del segle XX, quan ”la moda” del moment era la de tapar la pedra que quedava descoberta per amagar les humitats i el seu aspecte gris.

Volta

L’altra troballa destacada que s’ha fet al temple al fer saltar tot el guix ha estat una volta molt ben conservada que es creu que podria ser un adossat al mur de càrrega per reforçar la paret en el moment en que es va fer el campanar, ja que aquesta església que data del segle XI inicialment no en tenia i no es va construir la torre fins al 1700.

Passat templer

Mentre s’espera que els tècnics de l’Institut d’Estudis Ilerdencs determinin la importància i el valor de les troballes, des de l’Ajuntament de Barbens, el regidor de Cultura, Elies Piera, ha explicat que tenen ”molt clar” que volen mantenir i promocionar tot aquest patrimoni ja que el municipi forma part de ”la història templera del país”. De fet, a l’Ajuntament, que està situat en un antic castell templer, s’hi ha habilitat recentment una sala que conté una exposició que explica aquest passat templer de la vila. De moment no hi ha visites programades de manera estable però si que si es vol veure tot el que hi ha es pot demanar a l’Ajuntament. Properament, està previst col·locar uns panells informatius a la plaça on s’explicarà tota la història i el patrimoni, ha indicat Piera.

Les obres de restauració de l’església s’han fet en tres fases, es van acabar la setmana passada i han comptat amb un pressupost d’entre 30.000 i 40.000 euros. Algunes de les accions més destacades són el rejuntament de les pedres de la façana o la restauració de la barana de la balconada del capdamunt del campanar.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem