Els Agents Rurals han denunciat aquesta setmana un veí de Linyola per arrasar la vegetació situada a la llera i dins del domini públic hidràulic, després que membres de l’entitat ecologista Egrell denunciessin a l’Ajuntament de Linyola les destrosses fetes en un tram de la séquia del poble.

El consistori, un cop fetes les observacions i comprovar que cap administració havia expedit cap tipus d’autorització al respecte, va posar el cas en coneixement del Agents Rurals, els quals, desprès d’identificar i comprovar que el titular de la finca adjacent a la zona afectada havia estat l’autor dels fets, van procedir denunciar-lo. Així mateix el van informar de la necessitat de minimitzar el greuge generat i l’obligació de sol·licitar la prèvia autorització per fer accions de neteja. Dins d’aquest tram s’hi localitzaven una dotzena d’arbres de grans dimensions com salses i freixes d’important valor ambiental.

Zona d’interès ambiental

L’alcalde de Linyola, Àlex Mases, ha explicat que l’entorn de la séquia del poble és una zona d’interès ambiental contemplada dins del Pla Territorial i de la carta del Paisatge de Ponent. També és un espai ressenyat dins del Pla Director del Pla d’Urgell. Mases ha afegit que “des de l’Ajuntament de Linyola ja es va incloure aquest espai dins del catàleg de bens patrimonials locals per tal de protegir i impulsar la seva preservació i millora amb diferents accions com; la creació d’una ruta saludable implementada l’estiu passat amb senyalització, neteja d’espais degradats i instal·lació de baranes i un pont de fusta”.

Des de l’Ajuntament de Linyola lamenten aquests fets i informen que es continuarà projectant accions per sensibilitzar i revertir la pèrdua d’arbres de l’entorn del paisatge. L’alcalde ha instat “a tothom que cal prendre consciencia del valor dels arbres i de la preservació del nostre entorn natural que sens dubte influencien positivament en la nostra qualitat ambiental i de vida”.

Recuperar l’entorn

Des del consistori informen que l’any passat, en aquest indret es va comprovar que fins a tres espècies piscícoles en perill d’extinció havien retornat a l’espai desprès de diverses dècades desaparegudes, possiblement a causa de la forta contaminació que van sofrir les aigües de la séquia durant els anys setanta, vuitanta, noranta i fins ben entrat els anys 2000. Mases ha recordat que “el departament d’Agricultura ha informat que les denuncies d’aquest tipus, que poden tenir consideració de greus o molt greus impliquen unes sancions econòmiques a partir de 3000 euros, per tant demanen als veïns de Linyola prudència i sobretot respecte al nostre entorn natural i paisatgístic”.