30.07.2018 - 07:19
|
Actualització: 30.07.2018 - 09:19
L’Ajuntament de Bellvís mirarà de fer arribar l’Anella de Cal Bufalà, ja sia físicament o de manera simbòlica, als presos i exiliats polítics catalans. Ho va demanar Ferran Civit, padrí dels Firals de Bellvís en nom de la consellera (i actual delegada de la Generalitat davant la UE) Meritxell Serret. Civit va manifestar el paral·lelisme que hi ha entre l’època que representen els Firals i l’actual i que tocar l’Anella donava dret d’empara i a un judici just.
Segons va explicar l’alcalde de Bellvís, Joan Talarn, l’Ajuntament estudiarà com fer efectiva aquesta proposta tan aviat com sigui possible. La més immediata seria portar l’Anella de Cal Bufalà a la cantada que es prepara a l’exterior de la presó de Lledoners pel 12 d’agost. També es plantejarà enviar rèpliques de la mateixa (com la que va rebre Civit) als diferents indrets on es troben tot i que ja van aventurar les dificultats de fer-ho arribar a les presons.
Per la seva part, Ferran Civit (parella de Serret, parlamentari i membre de l’Associació Catalana pels Drets Civils) va parlar de la «injustícia indiscriminada, subjectiva…» que pateixen els polítics catalans per part de «l’Estat espanyol» i va fer la comparativa amb la història dels Firals on les tropes espanyoles que havien ocupat la vila persegueixen injustament una parella del poble. Per això va considerar que fer-los arribar d’una manera o altra «l’Anella és una manera simbòlica de (mostrar) que no estan sols i que la justícia acabarà guanyant».
Civit va ressaltar l’esforç d’un poble en mantenir i recuperar tradicions com els Firals i va manifestar el seu desig que «estic segur que l’any vinent hi podrà ser» referint-se a Serret.
Tornant a l’alcalde Talarn, aquest va considerar que els Firals de Bellvís sempre han estat reivindicatius i ara més que mai, tot considerant que «l’amor està per damunt de les lleis i dels que volen imposar coses que no són justes».
Pel que fa als Firals en si, tant Talarn com el regidor de Cultura, Julià Ortoneda, van destacar una vegada més la participació de «pràcticament totes les cases del poble» en l’elaboració dels Firals i la bona assistència de públic, posant l’exemple de dissabte a la nit on estaven on tant el sopar popular com els que organitzaven els establiments del poble estaven plens.
Els Firals van tancar diumenge al vespre amb l’expulsió de les tropes espanyoles del poble, després del judici just que allibera Joan i que es fa perquè aquest havia tocat l’Anella de Cal Bufalà.