18.03.2017 - 09:40
|
Actualització: 18.03.2017 - 10:40
Entre el 2015 i el 2016 s’han incorporat al sector agrari català al voltant de 1.300 joves, xifra que suposa un increment important respecte als 1.600 que s’hi van incorporar en el període 2007-2013. Ho ha dit la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret en la inauguració del II Aplec de Joves del Camp, dins del marc de la Fira de Sant Josep de Mollerussa. La consellera també ha anunciat l’estrena , pel juny, d’una Escola de Negocis Agraris.
Serret ho ha dit al Teatre L’Amistat de Mollerussa, acompanyada de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i el director general d’Alimentació, Qualitat i Industries Agroalimentàries, Carmel Modol, on ha tingut lloc una jornada que s’ha presentat sota el lema de «Reptes dels emprenedors agraris» i que ha comptat amb 300 inscrits (un centenar més que el primer any). L’increment d’incorporació de joves al camp ha fet que la consellera manifestés que “aquesta dada ens permet ser optimistes amb prudència respecte al rejoveniment del nostre sector primari”, tot apuntant també que aquesta tendència es corrobora amb una creixent professionalització, ja que les escoles de formació agrària han passat dels 10.000 alumnes del curs passat (que va suposar un rècord) als 13.000 del curs actual. Meritxell Serret ha afirmat que “Només podrem afrontar els nous reptes de la globalització, del canvi climàtic, del mercat global i dels nous hàbits alimentaris si hi ha joves que agafen el relleu”.
Escola de Negocis Agraris
Per tal d’assegurar aquest recanvi i una formació cada cop “més exigent i més pluridisciplinar”, la consellera ha anunciat la presentació el proper mes de juny de la nova Escola de Negocis Agraris, que ha d’aportar “els coneixements tècnics, econòmics i financers per tirar endavant les explotacions i donar resposta a la cadena de valor”. Serret ha tornat a recordar que “el relleu generacional al sector agrari és una prioritat de país, però també una oportunitat per als joves”, i és per això que ha reconegut que “l’Administració ha de posar les eines per fer-ho possible, per tenir la capacitat de produir aliments”.
La consellera ha culminat la seva intervenció recordant que el sector agrari “és estratègic” per assegurar la sobirania alimentària, i ha indicat que “cal impulsar un Pacte Nacional de Política Alimentària” i propiciar que les polítiques europees tinguin en compte les especifitats del territori mediterrani.
Visió estratègica
Per la seva part, l’alcalde de Mollerussa i president de l’ens firal, Marc Solsona, ha indicat que “el futur del món agrari no té sentit sense una visió estratègica”, tot assegurant que “el repte és innovar, però les oportunitats hi són”. En aquest sentit, ha afirmat que “quan parlem de reptes hem de parlar d’aportar una qualificació professional de primer nivell en un sector vital per a la societat i d’aconseguir generar estímuls i oportunitats” per afavorir la incorporació dels joves.
Taules rodones
Un cop acabat l’acte inaugural, Neus Monllor, de la consultora d’Arrels a Taula, ha ofert els resultats de l’Estudi de la incorporació de joves al camp 2007-2014. Programa Odisseu. La jornada, organitzada pel Departament d’Agricultura, ha inclòs també dues taules rodones que han posat de manifest diferents experiències dels emprenedors agraris. Sota el títol de ‘Taula d’experiències de joves incorporats al sector agrari’ i amb la coordinació de Jaume Sió, subdirector general de Transferència i Innovació del DARP, Anna Boleda ha parlat de la ramaderia ecològica de cabres de llet al Baix Camp; Núria Bacardí ho ha fet sobre l’explotació de vinya, olivera i ametller a l’Urgell; Marc Gorgues ha explicat l’experiència sobre una explotació de fruita dolça al Segrià; i Esther Morgó ha incidit en l’explotació d’horta ecològica a la Noguera.
La segona taula rodona, moderada per Laura Dalmau, subdirectora general de Planificació Rural del DARP, i titulada ‘Reptes de la incorporació de joves al sector agrari’, ha comptat amb les opinions de Neus Monllor (consultora d’Arrels a Taula), Josep Dadón (responsable de Desenvolupament Rural del DARP), Jordi Reig (Celler SAT La Botera de la Terra Alta) i Nil Puig (Horta ecològica L’Hort del Puig del Gironès).