ACUDAM avisa de la situació de risc que es troben els centres especials si no ajuden les administracions

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa
14.02.2019 - 08:27
Actualització: 14.02.2019 - 09:27

ACUDAM ha fet una roda de premsa per denunciar «Cada dia que passa els Centres Especials de Treball (CET’s) són més a prop de perdre llocs de treball per a persones amb discapacitat, i alguns d’ells, de tancar en cas que les administracions no reaccionin.»

En aquest sentit la crida és tant al govern català com l’espanyol als que ja fa dies que se’ls ha demanat solucions que no arriben.

Tant ACUDAM com altres CET diuen que «la pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) ha estat aplaudit per les entitats del sector, però aquesta suposa un impacte total a Lleida d’ 1, 5 milions d’euros que han de fer front els Centres Especials de Treball. Ens queixem que la mesura no estava prevista i tampoc ha vingut acompanyada de cap ajuda per fer-hi front. Reclamem al govern català i espanyol una partida extraordinària que ens permeti parar el cop i evitar la pèrdua de llocs de treball.»

Segons l’entitat, l’augment de l’SMI s’afegeix a les retallades i congelacions que el govern ve realitzant des del 2009, i que estan portant a les entitats a una greu situació econòmica que pot comportar el seu tancament.

Així diuen que «un cop més denunciem la situació insostenible que arrosseguen les entitats del sector des del 2009, a causa de les retallades i la congelació del finançament dels serveis d’atenció i suports per aquestes persones. A les entitats Federades a ALLEM (en la qual ACUDAM també hi forma part), afecta a més de 2.300 persones amb discapacitat usuàries dels serveis i més de 1.500 professionals al territori de Lleida.»

650 ocupats

En el cas d’ACUDAM, han recordat que l’entitat aglutina el 10% dels llocs de treball dels CET’s de la demarcaci’ode Lleida, 64 persones amb discapacitat hi treballen. En xifres generals de l’entitat, actualment es beneficien de l’ACUDAM 144 persones i les seves famílies entre el CET, el Servei de Teràpia Ocupacional i el servei d’Habitatges. Les persones ateses compten amb el suport i acompanyament de 118 professionals.

La situació actual s’agreuja amb el recent increment del salari mínim interprofessional (SMI) de 735 a 900. Concretament, els onze CET’s de les comarques de Ponent ocupen 650 persones amb discapacitat, es troben al límit del col·lapse econòmic arran de l’increment sobtat del 22% en el salari mínim interprofessional que va aprovar el Govern a finals del desembre passat i que ja s’ha aplicat a la nòmina del mes de gener.

Concretament, l’augment de l’SMI en el conjunt de les entitats xifra un impacte de 1,5 milions d’euros. Aquest augment suposa una dificultat pressupostària important per a totes les entitats, fins al punt que algunes d’elles s’han plantejat ajornar els pagaments de l’increment dels salaris, com permet la normativa laboral, a l’espera de rebre el suport econòmic necessari per a fer-ne front.

Crida conjunta

Els responsables de les diferents entitats recordem que els centres no tenen ànim de lucre i que a banda de fomentar la inserció laboral, ofereixen a la persona acompanyament a través d’un equip de professionals d’atenció que milloren la seva qualitat de vida. Moltes d’aquestes entitats som referents al territori, contribuint econòmicament i dinamitzant el teixit social.

Demandes

Així ACUDAM, com la resta d’entitats, reclamen «un increment del finançament fins al 75% de l’SMI d’ajut, almenys fins que hi hagi un nou model de finançament que garanteixi el dret al treball de les persones amb discapacitat amb especials dificultats. Concretament es tracta d’aproximadament 28 milions d’euros en el pressupost anual.»

En les seves peticions també demanen «la definició d’un nou model que garanteixi el dret al treball a les persones amb discapacitat amb especials dificultats i doni solucions transversals, entre altres, a les problemàtiques de l’envelliment, la flexibilitat i competència deslleial.»

I per últim, també volen «que es compleixin els compromisos, que es pagui amb responsabilitat i que se solucionin les situacions d’urgència com l’envelliment prematur.»

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any