02.10.2020 - 05:52
|
Actualització: 02.10.2020 - 07:52
Amb l’inici de l’octubre està previst que s’iniic el buidatge de l’Estany d’Ivars i Vila-sana. Es tracta d’un projecte de restauració ecològica, que consistirà en un buidatge parcial, i amb l’objectiu de millorar la qualitat de l’aigua i combatre els efectes de l’eutrofització, entre d’altres. El projecte estarà tutelat per científics experts i pel personal del Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana. A la història més recent de l’espai natural, serà el segon cop que aquest procés de drenatge és fa efectiu, l’anterior va ser l’any 1951, amb un desguàs total i altres plantejaments. A Catalunya, existeixen precedents de buidatges parcials recents com ara el que es va fer al Delta de l’Ebre.
Està previst que el nivell de l’aigua descendeixi un 1’20 metres, tot i que no es descarta que pugui ser més en funció de l’evolució del projecte. Això permetrà reduir la càrrega de matèria orgànica que suporta aquesta zona gràcies al procés d’oxidació natural.
Aquest desguàs provocat acabaria al novembre, tal com ha explicat el biòleg de la UdL, Antoni Palau, i, posteriorment, al cap d’un parell de setmanes, s’iniciaria el nou emplenat amb l’aigua procedent dels Canals d’Urgell. L’objectiu és millorar, alhora, l’efecte de filtre natural que fa el canyissar de depuració i frenar l’entrada de matèria orgànica. El buidatge també servirà per cartografiar l’estany amb vols amb drone i detectar noves espècies, ja sigui invasores com autòctones, i preveure accions posteriors.
El buidatge, tal com ha explicat el president executiu del Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, Rafel Panadés, serà també una oportunitat per veure un estany inèdit i, en aquest sentit, es preveu que sigui un punt d’atracció per a experts i turistes. La intenció dels experts és que aquest procés es pugui repetir al cap dels anys dins de les tasques de manteniment i garantia de la qualitat de l’aigua de l’estany.
En aquest sentit, el gerent del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Carles Esquerda, ha explicat que s’està en contacte amb la Comunitat de Regants del Canals d’Urgell per controlar tant la sortida com l’entrada d’aigua i que el fet que no sigui un any de sequera ha permès que es pugui iniciar aquest buidatge experimental amb garanties de dotació de reg.