Lluís Vilarrasa guanya el Novel·la Breu de Mollerussa amb “Els fruits vermells”

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa
02.04.2016 - 08:13
Actualització: 02.04.2016 - 10:13

L’obra “Els fruits vermells”, de Lluís Vilarrasa, ha estat escollida com a guanyadora del XXVIII Premi Literari de Novel·la Breu Ciutat de Mollerussa. Una convocatòria que ha registrat una xifra rècord de participació, amb 48 obres presentades.

A més a més també s’ha concedit un accèssit, dotat amb 1.000 euros, que ha estat per a “El calaix dels vols perduts”, de Jesús M. Tibau. Per la seva part la novel·la premiada està dotada amb 5.000 euros.

El veredicte s’ha donat a conèixer en un acte literari, al Teatre L’Amistat de Mollerussa, presentat per la periodista i escriptora Llúcia Ramis. El jurat ha estat format per Josep Borrell, com a president, pels escriptors Pep Coll, Ramon Rubinat i Albert Villaró, i per la directora de la Biblioteca Comarcal Jaume Vila, Diana Solé. A l’acte de lliurament també hi era present l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i l’editor Lluís Pagès ja que l’obra guanyadora es prublicarà a Pagès Editors.

Novetat i originalitat en el tractament

El president del jurat, Josep Borrell, ha destacat que l’obra guanyadora “aconsegueix dibuixar, a partir d’una anècdota, una situació que es dóna molt sovint en la societat actual, amb el joc de contraris en les relacions entre subordinats i poderosos, amb el triomf final del submís, que és clau”. Borrell ha volgut subratllar també el to irònic de la novel·la guanyadora, així com “la novetat i l’originalitat del tractament”, creant “una tensió dramàtica que sap atrapar el lector”.

Josep Borrell també s’ha referit a l’elevat nivell de les obres presentades enguany, en contraposició amb la passada edició, en què el premi es va declarar desert, i ha precisat que en aquest 2016 hi ha hagut quantitat i qualitat, amb “cinc o sis novel·les que perfectament podien haver-se endut el premi”.

Lluís Vilarrasa

El guanyador, Lluís Vilarrasa i Tanyà (Vic, 1964), és llicenciat en Filologia Catalana i ha treballat com a guionista de televisió en programes infantils i en telefilms. És autor de les obres en narrativa L’home de Dover (2000), El meu amic Sebastian (2004), Els fugitius d’Àticus 89 (2006), Pares i fills (2009) i Tren Blanc-El cas Rensenbrink (2012).

El 1992, amb Criatures impetuoses va obtenir el primer premi ex aequo del II Concurs de Projectes per a Sèries per a Televisió, de TV3, i el mateix any va aconseguir el I Premi de guions per a ràdio-teatre Memorial Guillermo Salcedo, amb l’obra El trio de la benzina. El 1999, va guanyar el Quart Premi de Narració Curta Just Manuel Casero per L’home de Dover. L’any 2006 es va endur el Premi de Narrativa Infantil i Juvenil Cifre de Colonya per Els fugitius d’Àticus 89. El 2008, va ser guardonat amb el IX Premi Roc Boronat, convocat per l’ONCE, per l’obra L’alliberament i altres contes (rebatejada com a Pares i fills en ser publicada). Aquesta obra també li va valer el Premi Qwerty al millor llibre de contes en català del 2009. L’any 2011 va obtenir el primer premi ex aequo del XXXII Premi de Narrativa Armand Quintana de Calldetenes amb El dilema (i altres contes). Finalment, el 2012 va guanyar el XXI Premi de Novel·la Ferran Canyameres per El cas Rensenbrink.

Josep M. Tibau

Pel que fa a Josep M. Tibau, guardonat amb l’accèssit, va néixer el 1964 a Cornudella de Montsant i resideix a Tortosa, on treballa com a funcionari a l’Ajuntament. Ha publicat Tens un racó dalt del món (2001), Postres de músic (2005), El vertigen del trapezista (2008), A la barana dels teus dits (2009), Una sortida digna (2009), I un cop de vent els despentina (2011), Molles per no perdre’m (2012), Per no perdre’m les molles (2014), El noi del costat del padrí (2014) i La pluja ha vessat milions de núvols abans (2015). Ha obtingut el Premi de Narrativa de Valldoreix (2004), el Marià Vayreda (2005), el Vila de Corbera, el Blocs de Catalunya de Literatura (2009), el Mèrit de les Lletres Ebrenques (2013) i el Premi de Narrativa Ribera d’Ebre (2015).

Segueixen les Festes de Sant Isidori

L’acte de lliurament del Premi de Novel·la Breu Ciutat de Mollerussa s’emmarca tradicionalment dins les Festes de Sant Isidori de Mollerussa, que aquest cap de setmana posaran el punt final a cinc dies farcits d’actes culturals. Així, pel dissabte a la tarda s’ha programat a la plaça de Manuel Bertran la 8a Trobada i Cercavila de Colles Bastoneres, així com l’acte solemne de nomenament del cineasta Ramon Monfà com a Fill Adoptiu de Mollerussa, que tindrà lloc a la sala de plens de l’Ajuntament. En acabar, se celebrarà la Missa de vot del poble en honor a Sant Isidori, amb anada en manifestació a la seva capella i cant dels goigs.

Pel diumenge al matí, s’ha programat la 19a Trobada de Puntaires al Pavelló Pla d’Urgell i la representació, a la plaça Major, de l’espectacle infantil de carrer “Rats”, a càrrec de la companyia Campi qui Pugui, premi al millor espectacle de carrer de la Fira de Titelles 2015. Ja a la tarda, el Teatre L’Amistat acollirà el Concert de Sant Isidori-40 Aniversari de l’Orfeó, a càrrec de l’Orfeó Renaixença amb el Quartet Altimira.

A més, durant tots els dies es podrà visitar a la Sala d’Exposicions del Centre Cultural la mostra “70 anys de l’Agrupació Sardanista Mollerussa”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any