La modernització del Canal d’Urgell es podria acollir a ajudes estatals

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa/Fotografia: Anna Berga (ACN)
10.01.2020 - 08:46
Actualització: 10.01.2020 - 09:46

VilaWeb
VilaWeb
Detall d'una séquia del Canal d'Urgell (Foto: Miquel Bresolí)
H.Morán, A.Ros, T.cunillera i J.Crespín (Foto: Anna Berga-ACN)

Suport a les energies renovables i a l’autoconsum són algunes de les línies d’ajut a les que es podria acollir el Canal d’Urgell per poder tirar endavant el seu projecte de modernització de la infraestructura hídrica que rega la plana d’Urgell, segon informa l’ACN.

Ho ha dit el secretari d’Estat de Medi Ambient del Ministeri per a la Transició Ecològica espanyo, Hugo Morán, en la seva visita a la Casa Canal. Morán ha qualificat el projecte de modernització dels Canals d’Urgell de “molt atractiu” i ha indicat que té “moltes expectatives” d’aconseguir suport econòmic per part del govern espanyol. Morán no ha volgut donar una xifra però ha parlat de les possibilitats que el projecte es pugui acollir a diverses línies d’ajuts del ministeri, a través d’un projecte de suport a les energies renovables i a l’autoconsum, pel que fa l’àmbit energètic, i per a la implantació d’infraestructures verdes, en matèria mediambiental. El president dels Regants dels Canals d’Urgell, Amadeu Ros, assegura que el projecte “tornarà la il·lusió al territori”.

Projecte innovador

El secretari d’Estat de Medi Ambient ha remarcat que el projecte de modernització dels Canals d’Urgell és “absolutament innovador” i “integrador de totes les variables d’adaptació al canvi climàtic”. En aquest sentit, ha indicat que, a banda del sector agrari, al projecte també hi és present el sector energètic, el sector mediambiental, així com el conjunt de la societat. “Presenta un model d’implantació de caràcter general per la resta de territoris i mereix que tingui el suport per part de l’estat”, ha assenyalat Morán.

Canvi climàtic

Així mateix, ha indicat que l’adaptació al canvi climàtic és el “major risc” al que s’enfronta el món agrari en un “futur immediat”, donat que “el fenomen condicionarà les perspectives de desenvolupament del sector”. En aquest sentit, ha assegurat que el projecte dels Canals d’Urgell és una oportunitat perquè el sector s’adapti al canvi climàtic i, en conseqüència, pugui ser “més competitiu al mercat”.

Tornarà la il·lusió

Per la seva banda, el president de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell, Amadeu Ros, considera que el projecte de modernització dels Canals d’Urgell “tornarà la il·lusió al territori que ara no hi ha” i permetrà “crear cultius de major poder adquisitiu”. Ha assegurat que es tracta d’un “gran projecte de país” i que és “d’obligat compliment” que es comencin a realitzar els treballs, els quals tindrien una durada “d’entre vuit i deu anys”, ha dit Ros. També ha afegit que durant el 2020 s’acabaran d’elaborar els projectes per a unes 10.000 ha.

Així mateix, el president dels Regants dels Canals d’Urgell ha indicat que el projecte de modernització compta amb la implicació de “tots els governs” i també agraït a Morán el seu interès per conèixer “en persona” el projecte de modernització de la infraestructura hidràulica. “No és el mateix anar a demanar que ell mateix s’hi interessi”, ha afirmat Amadeu Ros.

Morán ha visitat, dijous al migdia, les instal·lacions dels Canal d’Urgell a Mollerussa juntament amb la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, i el subdelegat del govern de l’Estat a Lleida, José Crespín.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any