Empar Moliner, entre vins i contes

VilaWeb
Miquel Bresolí (Text i fotos)
23.02.2016 - 07:49
Actualització: 23.02.2016 - 08:49

Poques vegades la sala de lectures de la Biblioteca Comarcal Jaume Vila de Mollerussa s’ha omplert amb més de 120 persones. Dijous ho va fer per escoltar a l’escriptora Empar Moliner, convidada als actes de Biblioteques amb DO.

Tot i que el títol de la xerrada era «Llegir i escriure», Moliner va optar per un més adient de «literatura i vi» tot recordant que des de l’antiga Grècia s’ha escrit sobre el beure i molts autors ho han fet del vi, com Roald Dahl, del que Moliner va llegir un conte i amb el que va buscar la complicitat del públic i del sommelier Xavier Ayala, present a l’acte.

L’escriptora va celebrar que el públic la podés escoltar amb una copa de vi a la mà (els assistents van fer un tast de Negre 2014 de Cara Nord) ja que ajuda a que la gent pregunti més, hi ha «més felicitat». Al temps va recordar que la majoria escriptors han estat bevedors des de Charles Baudelaire a Charles Bukowski, passant per John Cheever o Dorothy Parker, de la que Moliner es va declarar una entusiasta dels seus poemes, tot recordant que l’autora nord-americana dóna nom a un còctel alcohòlic, sorgit en temps de la Llei Seca. Una normativa que surt de l’enfrontament entres els favorables i els detractors del consum d’alcohol i que Moliner va dir que venia dels primers colonitzadors del Mayflower, que es van equivocar de port al beure cervesa tot estalviant l’aigua, considerada més important.

En el seu repàs d’autors i beguda, va esmentar el personatge de Falstaff, del que Shakespeare el fa bevedor de «sack» (Ayala va aclarir que es tractava de «dry sack», un olorós de Xerès), Pablo Neruda, els poemes per adults de Gloria Fuertes i va recordar que Anna Karenina «s’embriaga». I sense oblidar els Amis, tant Martin com el seu pare, Kingsley, conegut per les seves cròniques periodístiques relacionades amb el món de la beguda. Ho va lligar amb les relacions socials que es generen al voltant del beure tot demanant als joves que deixin de fer «botellón» i que vagin a un bar a beure un bon vi.

Moliner va llegir una versió en espanyol, «La cata», del conte «Taste» de Roald Dahl, del que va dir que mostrava «l’amor al vi» de l’autor al temps que fa «una burla dels sommeliers» (moment que Moliner va aprofitar per cridar a la seva vora a Xavier Ayala). Abans, però, de llegir-lo, Moliner va tenir temps d’explicar la diferència entre un conte (un escrit ben travat, ben acabat, on res es superflu i posant Txékhov d’exemple) i un relat (un escrit que comença i acaba abruptament, però que després ens fa reflexionar, amb Carver de model). I va recordar que Dahl és un autor molt conegut i utilitzat, dient que Pedro Almodavar ha basat moltes de les seves pel·lícules en contes seus.

Al final de la seva intervenció, Moliner va seguint explicant anècdotes relacionades amb autors, llibres i begudes, com el gust de Marguerite Yourcenar pel campari o l’elaboració d’un whisky que recorda el que Shackleton va enterrar al gel quan es va esfondrar el vaixell Endurance i que seria un bon company per llegir qualsevol llibre relacionat amb l’aventurer britànic. Una recomanació que va fer extensiva a llegir, també, acompanyats d’un vas de vi.

Moliner va acabar la seva intervenció llegint un altre conte, reptant al públic a donar-li un millor final i regalar (tot emulant, en part, el conte que havia llegit de Dahl) una caixa de Cara Nord a qui li donés un millor final. Tot i que algú va endevinar el final, ningú va guanyar la caixa de vi.

L’acte el va presentar la directora de la Biblioteca Comarcal, Diana Solé, qui va recordar que Moliner acaba de publicar «Tot això ho faig perquè tinc molta por», un recull de contes del que l’escriptora en parla en aquesta entrevista a VilaWeb, on el vi també hi té protagonisme tot i que no en parla.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any