Els vianants i l’harmonització de l’espai centren els 3 projectes de reforma del centre històric Mollerussa que es vota a partir de dilluns

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa/Fotografia: Miquel Bresolí
18.02.2017 - 17:21
Actualització: 18.02.2017 - 18:21

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
C.Clotet mostrant el tram de la plaça Ajuntament, carretera i església
E.Gatnau
E.Roca i J.Florit
A.López
El públic va omplir la primera sessió informativa
L'alcalde M.Solsona fent la presentació acompanyat d'Ò.Gallinat i els tres equips finalistes
Els tres equips finalistes. En la primera fila A.López, J.Florit, E.Roca, E.Gatnau i C.clotet. Al darrera A.Estévez i Y.Olmo
La consulta comença dilluns, 20, i fins el diumenge, 26

Unes 700 persones han assistit a les dues sessions informatives sobre la reforma dels centre històric de Mollerussa que la setmana entrant es posarà a votació. Les dues xerrades, divendres a la nit, al Teatre L’Amistat, han servit per escoltar de pròpia veu dels seus autors les grans línies dels tres projectes finalistes que destaquen per donar preferència als vianant sobre els vehicles així com l’harmonització de l’espai que es reformarà.

Els tres projectes finalistes són Mollerussa +que mai (el més votat en la selecció prèvia), de l’agrupació de licitadors de Mollerussa representada per Cristina Clotet i composada amb Esther Gatnau; Connecta´t, representada pel gabinet barceloní encapçalat per Estanislau Roca i composat amb Joan Florit, Aitor Estévez i Yolanda Olmo; i Tapiz, del valencià Antonio López.

Tots tres proposen la supressió de l’aparcament de la plaça Manuel Bertrand i la seva peatonalització amb diversos opcions de permetre el pas puntual de vehicles. També es comuna la idea de donar una imatge conjunta a tot l’espai reformat i amb la presència d’espais verds i d’esbarjo.

Tapíz

L’acte ha esta moderat per Òscar Gallinat i les presentacions s’ha fet en ordre invers a com van quedar en les votacions de selecció prèvia. Així Antonio López ha parlat d’una transició clara i neta entre cada espai tot i que aquests han de mantenir el seu esperit. També ha considerat que la Vila-closa i la plaça Major han d’estar lliures de vehicles mentre que la resta de carrers adjacents hauria d’estar regulat. Una altra idea de López ha estat proposar convertir el carrer Ciutat de Lleida en una plaça jardí (una proposta similar també ha estat presentada per Clotet-Gatnau). I el punt més diferenciador de López ha estat la transformació de l’actual plaça i estació d’autobusos en una gran zona enjardinada i de jocs infantils tot mantenint la pèrgola actual.

Connecta’t

Del segons projecte, Estanislau Roca ha fet la introducció recordant que fa anys ja havia participat en projectes culturals i lúdics de Mollerussa i donant veu a Joan Florit que ha presentat el projecte.

Florit ha considerat que la seva proposta dóna criteris i guies per la transformació del municipi. De fet ha considerat que la reforma proposada incidirà en aspectes d’ordre, imatge, social i econòmic de Mollerussa. L’aspecte més destacat del projecte és un terra sense voreres ni salts i les façanes lliures de cables (amb el soterrament dels serveis públics comenllumenat, telèfon, gas…) i la presència de l’element Connecta’t (que dóna nom al projecte). Es tracta d’una peça a la part inferior de les façanes (arran de terra i que seria comuna cada dues cases) que serviria de registre d’arribada dels diversos serveis a les cases i al carrer. A partir d’aquest element pujarien diversos conductes externs que portarien els serveix tant públics com privats i permetria combinar formes i colors. Aquest projecte també contempla actuacions al Grup Sant isidori i un aparcament a tocar del centre.

Mollerussa + que mai

El projecte Mollerussa+ que mai proposa la remodelació del centre històric de Mollerussa com l’inici d’una reforma global de la capital del Pla d’Urgell amb la intenció de potenciar-la de nou davant de ciutats veïnes. Pel que fa al projecte en sí destaca l’aixecament del tram de carretera (que continuaria essent-ho) que hi ha entre la plaça de l’Ajuntament i l’Església i que deixara els tres espais al mateix nivell, creant una gran plaça per ocasions puntuals. També la potenciació de les places, sobretot, amb zones verdes, infantils i de restauració. Més enllà del centre històric, Calvet i Gatnau (que s’han intercalat en les explicacions) han proposat una anella verda que passaria pel Canal (amb un passeig verd continuo amb més espai pels vianants i ciclistes) o el Grup Sant Isidori. També han proposat una modificació de la plaça Sant Jaume al temps que la integrarien en el mercat setmanal (tot suprimint el tram de mercat del Canal que va del camí Arbeca a Domènec Cardenal). Tot just en aquesta zona han proposat (entre l’Escola de Música i l’Edifici Sant Jordi) un aparcament soterrat el que faria que s’aixeques el terra arran de l’avinguda del Canal.

Votacions a partir del dilluns, 20

L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha introduït l’acte per explicar que l’objectiu de l’Ajuntament a l’hora de fer una consulta popular és afavorir la participació de la ciutadania en un “projecte estratègic de ciutat” en el qual tots els grups municipals hi estan d’acord i que ha de permetre a Mollerussa “transformar el seu aparador, que és la via pública, per no perdre competitivitat”.

Cal recordar que la votació es podrà dur a terme del 20 al 26 de febrer de deu del matí a tres de la tarda i de quatre a vuit del vespre de dilluns a diumenge presencialment a la mateixa casa de la vila, o bé, en línia a través d’una plataforma de participació i des de qualsevol dispositiu electrònic, prèvia inscripció a un registre per tal d’obtenir un codi per exercir el vot.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any