Carles Porta: “només depèn de nosaltres que tingui èxit”

VilaWeb
VilaWeb Mollerussa/Fotografia: Miquel Bresolí
25.02.2017 - 14:51
Actualització: 25.02.2017 - 15:51

El periodista Carles Porta (Vila-sana, 1963) ha estat el convidat de l’acte literari de lliurament del XIX Premi de Poesia M.M.Marçal. En el seu parlament, Porta ha barrejat humor (comptant amb la complicitat d’un públic conegut) i reivindicació tant del «moment tremendament històric» que vivim com del paper de la dona i dels poetes tot recordant M.M.Marçal.

Esmentant un projecte que està treballant i on surt Guifré el Pilós, Carles Porta ha recordat que el primer comte català va passar davant per l’empenta de la societat. I ho ha lligat amb el moment actual, on «la nostra societat ha empès als nostres líder polítics» i que «només depèn de nosaltres que tingui èxit». En aquest sentit ha cregut que «dones com Marçal s’hi hauria implicat». Vinculat amb el procés que viu Catalunya, Porta ha considerat que «és absolutament increïble que vulguin posar a la presó a la (presidenta) Forcadell» per afegir que a Anglaterra, on hi va sovint, «flipen» per aquesta possibilitat.

Activista

De l’escriptora d’Ivars ha recordat el seu paper d’activista, tant política com feminista, i ha lamentat que encara ara s’hagi de reivindicar el paper de la dona en la nostra societat. De fet ha afegit que fins que la dona no tingui un paper més destacat no ens podrem considerar ni una «societat moderna ni intel·ligent» fins al punt de que «les dones ens heu de salvar de la misèria humana».

Al igual que el paper de la dona, Porta també ha reivindicat el paper dels poetes «els alquimistes i matemàtics de la les lletres». Per l’escriptor i director de cinema, la poesia és «l’autèntica artesania de la llengua» tot considerant que no està prou valorat l’esforç literari que suposa la seva creació. Abans, Porta havia felicitat a la guanyadora al temps que, després d’escoltar les explicacions de l’escriptora i la seva obra, va dir que «a la M.M.Marçal li hauria agradat»

Carles Porta ha tancat la seva intervenció, igual que l’ha començat, amb un toc d’humor al més pur estil Polònia i amb el record i reivindicació del Pla d’Urgell amb una barreja final de comarca del Pla d’Urgell, la del Senyor dels Anells i el procés independentista.

Cultura i país

L’acte literari ha comptat amb l’assistència d’unes 400 persones que han rebut la benvinguda del president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Josep M. Huguet.

En la seva intervenció, Huguet ha dit que «la cultura és el símbol del grau de desenvolupament d’un país». El president comarcal també ha parlat del procés d’independència on un «poble s’aixeca en pau» per aconseguir la llibertat. Ha reivindicat les figures polítiques de Forcadell, Puigdemont i Mas, alhora que ha tingut paraules de record per Muriel Casals, que fou la convidada del Premi fa uns anys.

També ha fet la presentació de Carles Porta, tot recordant la seva carrera polifacètica en el món de la comunicació, i de lque ha dit que quan li van preguntar per seu currículum va dir que «només cal dir que soc de Vila-sana i enyoro el Big-Ben i el Musicland».

L’acte literari, que ha tingut lloc al Resquitx, ha estat presidit pel president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha comptat amb la lectura de poemes del concurs literari El sol del Pla per part d’alumnes de Batxillerat de La Salle de Mollerussa i ha estat presentat per Mariví Chacón.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any